Oficiali chinezi corupti au deturnat peste 87 de miliarde de euro in mai putin de 20 de ani, potrivit unui studiu al bancii centrale chineze, dat publicitatii saptamana aceasta, relateaza AFP.

Intre 16.000 si 18.000 de cadre guvernamentale sau din cadrul unor societati de stat au fugit in strainatate sau pur si simplu au disparut, dupa ce au primit mita, estimata la o valoare totala de 800 de miliarde de yuani (87,5 miliarde de euro), potrivit acestui studiu.

  • Unde au fugit oficialii corupti?

Oficiali de rang inalt, care au deturnat sumele cele mai importante, au fugit catre tari dezvoltate, ca Statele Unite, Canada sau Australia, in timp ce oficialii de rang inferior au tendinta sa fuga in tari mai putin departate, ca Rusia sau Thailanda.

Hong Kong, o regiune administrativa speciala, a fost utilizata, uneori, de catre oficiali corupti, ca o poarta de intrare catre tarile din Commonwealth. Altii au petrecut, in tari africane sau latino-americane, perioada necesara in vederea obtinerii de documente pentru a se instala in tari occidentale.

  • Unii au fugit luand sumele deturnate sub forma de numerar, in bagaje, releva studiul.

Regimul chinez a continuat sa ia masuri in lupta impotriva coruptiei, de la lansarea reformelor economice, in urma cu peste 30 de ani, dar fara sa reuseasca, deloc, sa eradicheze acest flagel, care submineaza legitimitatea Partidului Comunist si alimenteaza nemiltumirea populatiei.

Presedintele chinez, Hu Jintao, a declarat, in mai multe randuri, ca este vital ca partidul sa elimine coruptia cadrelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.