Completarea unei declaratii de impunere pentru impozitul global nu a fost o operatiune usoara pentru multi dintre contribuabili. Neatentia sau delasarea costa destul de putin.

Din categoria celor care au depus declaratiile, un numar important il constituie acele persoane care au completat eronat formularele. Reprezentantii Finantelor Publice spun ca aceste greseli apar ca urmare a faptului ca respectivii contribuabili nu citesc instructiunile de completare a declaratiilor.

De exemplu, contribuabilii au intimpinat greutati la calcului cotei forfetare de 60%. Aceasta cota reprezinta cheltuieli deductibile aferente venitului, aici fiind cuprinse impozitele si taxele pe proprietate datorate potrivit legii, comisionul retinut de intermediari, primele de asigurare platite pentru bunul cedat spre folosinta etc.

Alte erori frecvente sint legate de trecerea incorecta in declaratie a codului numeric personal sau de neanuntarea organului fiscal a schimbarii domiciliului sau a numelui in cazul casatoriei. Ioana Ioan, directorul Administratiei Finantelor Publice a Sectorului 2, ne-a spus ca exista si asa-zisele necazuri la sursa, cind contribuabilul nu isi aminteste sau nu vrea sa isi aminteasca unde a lucrat la un moment dat.

Cei care nu au completat corect formularele de impunere au fost notificati. In notificare este trecut un numar de telefon si persoana cu care trebuie sa ia legatura contribuabilii in cauza. Pentru vina respectiva, amenda este la fel de simbolica, si anume 5 lei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.