Cresterea euro s-a temperat ieri usor, dupa ce acum doua zile cursul crescuse cu 678 lei, in ciuda volumelor de tranzactionare reduse, comparativ cu saptamana trecuta. Astfel, moneda unica a urcat de 39.399 la 39.503 lei, dealerii bancari opinand ca este posibil ca cursul sa revina in apropierea pragului de 40.000 lei.
In aceasta perioada, cererea importatorilor este mai mare, iar exportatorii prefera cotatii mai bune pentru a vinde. Pentru ianuarie si februarie se prognozeaza mentinerea unei cereri mai mari decat oferta, ceea ce va avea ca efect mentinerea euro peste pragul de 39.000 lei. Cursul dolarului nu a rezistat decat o singura zi peste pragul de 29.000, el coborand de la 29.120 la 28.966 lei. Scaderea monedei americane s-a produs dupa ce euro a atins un nou record istoric pe pietele internationale, depasind pragul de 1,36, dupa ce acum doua zile a fost trecut cel de 1,35, maximul inregistrat in Europa fiind de 1,3642 dolari. Cresterea a avut loc pe fondul unor piete cu volume de tranzactionare reduse, investitorii luand in calcul declaratia ministrului olandez al Finantelor, Gerrit Zalm, care a afirmat ca aprecierea euro se mentine, inca, in limite acceptabile.

Acest an va fi al treilea consecutiv in care dolarul va scadea fata de euro, investitorii fiind convinsi ca administratia americana favorizeaza deprecierea monedei verzi pentru
a-si reduce deficitul de cont curent. Comparativ cu lansarea sa oficiala in 1999, euro a crescut cu 16%, in timp ce fata de 26 octombrie 2000, cand a atins un minim istoric de 0,8230 dolari, aprecierea este de 65%. In opinia analistilor, lichiditatea redusa a pietelor internationale ar putea favoriza atingerea unor noi maxime, atata vreme cat se pare ca pragul de alerta este cel de 1,45 dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.