Economia Japoniei, motorul cel mai puternic al economiei mondiale, a alunecat inapoi in recesiune, dupa devastatorul cutremur urmat de tsunami, ce au lovit arhipelagul in luna martie a acestui an.

Produsul intern brut al tarii s-a redus la 0,9% in primele trei luni ale anului, oferind o rata anuala de contractie de 3,7%. Acesta este a doua scadere consecutive, ceea ce defineste intrarea in recesiunii a Japoniei.

Analistii au declarat ca sectoarele cele mai afectate, ce au dus la aceste cifre, sunt exporturile si consumul.

Japonia s-a mai confruntat cu recesiunea, in timpul crizei globale anterioare, dar in anul 2009, aceasta a reusit sa depaseaza obstacolul economic.

"Economia Japoniei este de asteptat sa ramana slaba pentru moment", a declarat ministrul Economiei japonez, Kaoru Yosano, conform bbcnews.co.uk

Banca Japoniei anticipeaza ca economia va reveni pe crestere in a doua parte a anului, dar unii economisti sustin ca cifrele surprinzator de negative din primul trimestru indica riscul ca ritmul relansarii sa fie mai lent decat se anticipeaza.

Industria si producatorii iau masuri pentru normalizarea activitatii comerciale, insa temerile privind lipsa curentului electric pe timpul verii si criza nucleara prelungita de la Fukushima reprezinta de asemenea riscuri importante pentru economie.

Analistii anticipeaza o noua scadere in trimestrul al doilea al acestui an, deoarece problemele cauzate de catastrofa din martie continua sa afecteze productia si exporturile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.