Aproape a devenit o obisnuinta ca la orice targ romanesc (de turism, de vile, de locuri de munca etc.) ofertele sa fie "speciale" tocmai prin faptul ca nu sunt mai ieftine decat in restul anului. Operatorii de turism participanti nu au facut (in marea majoritate) decat sa-si afiseze in dimensiuni mai mari pachetele de servicii vandute in mod obisnuit.

Dupa consultarea celor mai multe dintre ofertele agentiilor si hotelurilor romanesti, vei constata ca vacantele in strainatate, in aceleasi conditii de confort, sunt in continuare mai ieftine sau macar la fel de scumpe cu cele in tara. Este de inteles tendinta tot mai multor romani de a-si investi banii de concediu in vizitarea unor locuri exotice, in detrimentul "plaiurilor mioritice".

De exemplu, Revelionul petrecut intr-un hotel de trei stele din Poiana Brasov costa anul acesta nu mai putin de 400 euro de persoana, incluzand cazarea trei nopti, micul dejun si masa festiva de Revelion. In acelasi timp, in Slovacia, in Muntii Tatra, pe malul lacului Strbske Pleso, acelasi pachet de servicii se vinde pentru numai 232 euro! (Mareea Comtur Deva) Pentru 285 euro plus taxe poate fi contractata o excursie in aceeasi perioada la Budapesta. Pachetul cuprinde transport cu autocarul, cazare 4 nopti in hoteluri de trei stele, patru mic dejunuri, cina de Revelion si ghid atestat (Romantic Travel). Rentabil si frumos este si Maramuresul, insa in conditii mai putin confortabile. Costa 490 lei noi (aproximativ 140 euro) un sejur care include 5 nopti de cazare cu demipensiune in case clasificate la doua margarete, masa festiva de Revelion, plimbare cu sania trasa de cai. (Mara International Tour Baia Mare)

Pentru cei care au mai multi bani de cheltuit, in special pentru sarbatorile de iarna, atractiv este pachetul "Revelion exotic in Thailanda", care cuprinde transportul cu avionul si toate transferurile cu autocarul, cazare 7 nopti in hoteluri de 4 stele, demipensiune si masa festiva de Anul Nou, vizite si excursii la obiective, ghizi locali si insotitor permanent din partea agentiei. Pret/ pachet/persoana: 1.255 euro. (Dal Travel) Pentru comparatie, un Revelion petrecut in aceleasi conditii (patru stele), cu acelasi numar de nopti si cu aceleasi mese costa, la Poiana Brasov, 910 euro de persoana. (Pasa International) Calculati ca nu aveti nici un fel de transport inclus, nici vizite la obiective, nici insotitor...

Un hotel din Baile Herculane, tot de patru stele, vine insa cu o oferta mult mai atractiva: sapte nopti de cazare in camere duble, demipensiune, pomana porcului, masa si petrecerea de Revelion, cina festiva de a doua zi, program artistic si surprize, pentru doar 500 euro de persoana. Desigur, si mai ieftine sunt pachetele de 3, 4 sau 5 nopti. (Geografic Tour).

Bilantul targului: bile negre, bile albe...

Concluzia participantilor la targul de turism din acest an este una rezervata. Fata de editia de anul trecut (considerata un real succes) cea din anul acesta a fost mai saraca in participanti si in oferte speciale. Au lipsit operatori foarte importanti atat de pe piata interna, cat si din strainatate. Cea mai asidua prezenta au avut-o tot agentiile mici, locale, si minihotelurile ori pensiunile mai rasarite, venite sa-si faca reclama. De asemenea, a fost remarcat interesul mai slab al vizitatorilor, atat din randul demnitarilor, cat si din publicul obisnuit al acestor manifestari.

Au impresionat in mod placut indeosebi standurile Maramuresului, Bucovinei, al Snagovului si al statiunii Herculane. Intre tarile straine, Bulgaria este cea care a aratat ce pret pune in continuare pe promovarea turismului. Alte bile albe au fost castigate de editia in acest an la capitolul preturi: parca au mai scazut ceva... De asemenea, pachetele bune de servicii erau aproape epuizate, semn ca ofertele speciale n-au nevoie de reclama ori targuri de specialitate. S-a remarcat in plus o tendinta ferma de orientare a turistilor romani si straini catre agentiile serioase, in detrimentul vacantelor contractate pe cont propriu.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.