Un grup de parlamentari condusi de deputatul Eugen Nicolaescu a elaborat un proiect de lege pentru societatile de leasing, in timp ce BNR si Ministerul Finantelor lucreaza la alt priect in acelasi sens * Supravegherea pietei constituie marul discordiei intre banca centrala si Parlament

Proiectul pentru legea leasingului se afla intr-o faza avansata de elaborare, urmand ca pana la sfarsitul anului sa fie adoptat de ambele camere ale Parlamentului, a declarat vicepresedintele Comisiei Buget-Finante din Camera Deputatilor, Eugen Nicolaescu (foto), in cadrul Conferintei Nationale de Leasing. La randul sau, prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florin Georgescu, a reamintit ca si banca centrala pregateste un proiect de lege impreuna cu Ministerul Finantelor Publice pentru reglementarea activitatii tuturor institutiilor financiare nebancare.

Acest proiect urma sa fie afisat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice pana la sfarsitul acestei saptamani. Nicolaescu a aratat ca actul propus de parlamentari defineste si reformuleaza termeni care produc unele confuzii, clarifica diferenta dintre operatiunea de leasing financiar si cea de leasing operational, defineste valoarea reziduala - care va putea fi stabilita prin acordul partilor, rata de leasing si cum se stabileste aceasta.Toate societatile de leasing vor fi obligate prin noua lege sa detina un capital social de 400.000 lei (patru miliarde lei vechi), iar cele care vor incheia contracte in valoare totala de peste cinci milioane de euro vor avea norme specifice de raportare a activitatii.

De asemenea, proiectul de lege mai prevede modul in care se determina metodologia platii taxelor vamale, protectia consumatorilor si a societatilor de leasing, definind termenii asigurarii bunurilor, in timp ce garantiile aferente contractului de leasing vor deveni titluri executorii. Presedintele Comisiei Buget, Finante, Banci a Senatului, Varujan Vosganian, a apreciat ca, desi au fost definiti termeni importanti si au fost clarificate numeroase aspecte, nu exista inca o viziune unitara in privinta filosofiei de supraveghere a pietei.

Supravegherea activitatii societatilor de leasing ar putea fi incredintata, cel mai probabil BNR, fapt care prezinta mai multe avantaje, printre care reducerea costurilor si a birocratiei, a mai spus Vosganian. "Supravegherea sub Ğumbrelağ bancii centrale are si un dezavantaj, si anume ca este posibil ca unele dintre normele prudentiale pentru sistemul bancar sa nu fie necesare si pentru leasing", a mentionat presedintele comisiei economice a Senatului. In aceste conditii el s-a declarat adeptul crearii unei structuri de supraveghere independente, subordonata Parlamentului.

BNR doreste sa stabileasca cerinte uniforme pentru toti operatorii de pe piata si sa monitorizeze piata societatilor nebancare pe doua niveluri. Astfel, companiile cu volum mare de activitate vor fi supravegheate, in timp ce societatile cu un volum mai redus vor fi doar monitorizate.