UPC a anuntat incheierea etapelor de achizitionare a Astral Telecom, devenind astfel cea mai mare companie de cablu din Romania. In aceste conditii, piata de cablu din Romania este de ieri la cheremul a doi actori: UPC-Astral si RCS&RDS. Ei detin 2,4 milioane de clienti din cei 3,5 milioane ai firmelor de cablu din Romania.

Daca tinem cont de faptul ca platformele digitale fuctionale in Romania, FocusSat si DigiTV, apartin tot celor doi jucatori, rezulta ca, in fapt, consumatorul de cablu nu mai are de unde alege. Aceasta in conditiile in care firmele de cablu si-au delimitat teritoriul printr-un acord tacit.

UPC-Astral va investi in urmatorii ani in lansarea de servicii de tri-play (telefonie, Internet, TV). Directorul general al UPC Romania, Richard Anderson, a refuzat sa dezvaluie la cat se vor ridica investitiile noii firme in viitor. Se va lucra mult la infrastructura, pentru ca noua firma intentioneaza sa introduca televiziunea digitala pana la sfarsitul anului 2007.

Dupa achizitionarea Astral Telecom, UPC Romania are 1.280.000 de clienti. Richard Anderson spune ca UPC a investit in Romania 80 milioane dolari, iar prin preluarea Astral Telecom a devenit cel mai mare investitor american in Romania. Suma tranzactiei a fost de 407,1 milioane de dolari.

UPC a anuntat finalizarea etapelor de achizitionare a Astral Telcom, devenind cea mai mare companie de cablu din Romania. Astfel, piata de cablu din Romania este de ieri la cheremul a doi actori: UPC-Astral si RCS&RDS. Ei detin 2,4 milioane de clienti din cei 3,5 milioane ai firmelor de cablu din Romania. Daca tinem cont de faptul ca platformele digitale functionale in Romania, FocusSat si DigiTV, apartin celor doi jucatori rezulta ca consumatorul de cablu nu are de unde alege. Aceasta in conditiile in care firmele de cablu si-au delimitat printr-un acord tacit aria de actiune.

UPC-Astral va investi in urmatorii ani in lansarea de servicii de tri-play (telefonie, Interenet, TV). Directorul general al UPC Romania, Richard Anderson, a refuzat sa dezvaluie care vor fi investitiile noii firme in viitor. Se va lucra mult la infrastructura, pentru ca noua firma intentioneaza sa introduca televiziunea digitala pana la sfarsitul anului 2007.

Dupa achizitionarea Astral Telecom, UPC Romania are 1.280.000 de clienti. Richard Anderson spune ca UPC a investit in Romania 80 de milioane dolari, iar prin preluarea Astral Telecom a devenit cel mai mare investitor american in Romania. Suma tranzactiei a fost de 407,1 milioane dolari. Fuziunea propriu-zisa va avea loc peste 18 luni, cand se va realiza si rebrandingul noii companii. UPC are 50.000 de clienti pe partea de date (Internet), iar pe partea de telefonie va incepe sa functioneze din noiembrie in Timisoara. Pe de alta parte, Astral a anuntat ca are 30.000 de clienti de telefonie.

UPC Romania detine si 50% din actiunile operatorului de televiziune prin satelit (platforma digitala) Focus Sat. Surse din piata spun ca acesta nu a reusit sa adune decat 4.000 de clienti si incearca in prezent o politica de reducere a preturilor pentru a reusi pe piata. Abonamentul de baza a scazut de la 19 lei noi (fara TVA) la 15,97 lei noi (fara TVA). Surse de piata au indoiala ca acest lucru le va aduce noi clienti, in conditiile unei politici comerciale considerate ciudata: FocusSat ofera ProTV si Antena 1 in pachete diferite ceea ce face ca aceste pachete de programe sa nu fie atractive.

Cine se afla in spatele Astral si RCS

Concurentul principal al UPC - Astral este firma RCS&RDS care sta mai bine la partea de telefonie si Internet. RCS are active 250.000 linii telefonice, 150.000 abonati la Internet. De serviciile de cablu beneficiaza circa 1.200.000, din care 90.000 sunt abonatii platformei digitale Digi TV. In curand va fi lansat un pachet care pe langa cablu, va oferi si un abonament gratuit la serviciul de telefonie fixa.

RCS&RDS SA are un capital social de 2,73 miliarde lei. Compania este controlata, in proportie de 93,15% de Cable Communications Systems NV (Olanda). In perioada 1998 - 2003, grupul a investit 100 milioane dolari in realizarea unei retele nationale de transmisii de date si Internet si servicii de voce si imagine. In ultimii trei ani, grupul a achizitionat mai multi jucatori importanti de pe piata telecomunicatiilor, respectiv TotalNet (aprilie 2002), TerraSat (aprilie 2003), FX Communications (februarie 2004, impreuna cu Astral Telecom) si PCNET Data Network (sfarsitul anului 2004).

Liberty Global este proprietarul UPC - Astral Telecom. Achizitia a fost realizata prin intermediul subsidiarei Liberty Global din Europa, UPC Broadband. Liberty Global ofera servicii de televiziune prin cablu, Internet si servicii de telefonie pentru 14,9 milioane de clienti din Europa, Asia si America Latina, a fost creat la inceputul acestui an, prin achizitionarea UnitedGlobalCom de catre Liberty Media International. UPC Romania face parte din UPC Broadband, care opereaza in 16 state, din care 13 situate in Europa, reteaua companiei fiind prezenta in 17 milioane locuinte.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.