Imaginati-va ca peste numai doi ani afacerea dumneavoastra va avea de infruntat, chiar pe piata romaneasca, o companie similara din Ungaria, Cehia sau poate chiar Marea Britanie. Nu va mai trebui doar sa va adaptati din mers la miscarile concurentei, ci sa le anticipati. Cum veti face fata?

"Principala cauza a numarului redus de contracte de leasing este concentrarea pietei IT in cateva sute de organizatii mari."
Florin Talpes,presedinte ANIS

Secretul gigantului in retail Wal-Mart nu consta doar in volumele uriase de marfa rulate zilnic, care ii permit o politica de preturi agresiva. Ci si in controlul strict, in timp real, al stocurilor, a distributiei si comenzilor, 24 de ore din 24, in toate cele 5.170 de magazine pe care le detine in lume. Acest lucru e posibil prin intermediul uneia dintre cele mai performante infrastructuri IT existente la ora actuala la nivel mondial.

Marile companii producatoare de software au inteles ca miza afacerilor se muta in Est, unde companiile medii vor concura intr-un mediu din ce in ce mai competitv. "Europa Centrala si de Est a atras investitii straine directe de 35 de miliarde de dolari, pana acum, iar China, de 37 de miliarde", spune Nenad Pacek, director pe Europa Centrala si de Est la Economist Intelligence Unit, in cadrul unui seminar Microsoft. Fara indoiala, companiile medii si chiar cele mici au ajuns sa aiba aceleasi nevoi de infrastructura IT performanta fara a avea resursele financiare ale marilor corporatii. De unde finantare? Piata romaneasca a leasingului IT e cvasi inexistenta. "Sunt foarte putine contracte pe IT. Societatile de leasing se tem de deprecierea morala rapida a produselor si de faptul ca nu exista mecanisme de control al riscurilor", spune Bogdan Paraschiv, directorul firmei de brokeraj financiar BP Financial.

Piata leasingului de abia incepe sa se deschida catre astfel de solutii de finantare a achizitiilor de tehnologie a informatiei. "Costurile sunt deocamdata mai mari decat in cazul leasingului pentru alte produse. Dobanda ajunge pana la 25-30%, iar durata contractelor nu trece de un an sau un an si jumatate", adauga acesta. Ar mai fi varianta leasingului operational, care a inceput sa isi faca simtita prezenta pe piata de profil. In acest caz, cine vrea sa achizitioneze un produs IT, ar apela la un fel de contract de inchiriere, de relocare pe termen lung, atat a echipamentelor si solutiilor IT cu licentele de operare aferente, cat si a serviciilor asociate.

Dar aceasta varianta nu e nici ea folosita. Care ar fi motivele pentru care leasingul IT nu s-a miscat pana acum? "Principala cauza a numarului redus de contracte de leasing este concentrarea pietei IT - in proportie de 60% - in cateva sute de organizatii mari", crede Florin Talpes, presedintele Asociatiei Nationale a Industriei de Software. Adica, societatile de leasing nu au cautat formule de finantare a achizitiei de tehnologie a informatiei pentru ca nu aveau pentru cine. Lucrurile se vor schimba odata cu intarirea sectorului romanesc al IMM. Fie el cu capital autohton, fie strain. Cine va sari cu finantarea?


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.