Guvernul discuta cu bancile varianta reducerii la jumatate a garantiei statului la creditele alocate pana in prezent prin programul "Prima Casa", astfel incat suma de 750 milioane euro, reprezentand jumatate din garantiile emise, sa poata fi folosita in continuare pentru acordarea de noi imprumuturi.

In prezent, creditele bancare acordate pentru cumpararea unei locuinte prin programul "Prima Casa" sunt garantate in totalitate de stat. [Preturile apartamentelor vechi vor scadea cu inca 30% in urmatorul an]

Posibilitatea impartirii in mod egal a riscului de garantare a creditelor acordate pentru cumpararea unei locuinte a fost analizata, marti, de seful Guvernului cu reprezentantii bancilor, la sediul Ministerului Finantelor, urmand ca discutiile tehnice sa fie finalizate in decurs de o saptamana, scrie MEDIAFAX.

Premierul a argumentat ca impartirea riscului va conduce la dublararea atat a plafonului total al garantiilor, in prezent de 1,5 miliarde euro, cat si a numarului de beneficiari.

Boc a precizat ca preluarea de catre banci a unei parti din riscul aferent acestor garantii este optionala, iar contractele de creditare vor fi modificate doar intre banci si Fondul de Garantare, fara a afecta clientii si fara a fi schimbate conditiile contractuale.


"La 1,5 miliarde euro garantii se poate adauga inca 1,5 miliarde euro. Vom dubla numarul beneficiarilor prin dublarea plafonului actual al garantiilor, se deblocheaza garantiile acordate de stat. Daca bancile accepta aceasta varianta, vor mai fi inca 1,5 miliarde euro in sistem", a spus Boc.

Citeste si:
România a dat lovitura la videochat. Avem suficienți angajați în...
România a dat lovitura la...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

El a apreciat ca bancile vor accepta modificarea aflata in discutie deoarece riscul este "aproape zero", in conditiile in care din totalul celor 37.000 contracte de creditare incheiate pana in prezent in acest program, doar 21 cazuri ridica probleme de neplata a ratelor. [Top 5 modificari la Prima Casa in 2011]

  • Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a afirmat la randul sau ca programul isi va mentine "caracterul social" si ca exista solicitari din partea mai multor persoane ca la acest program sa poata participa si persoane care detin deja o locuinta, dar ca aceasta varianta nu a fost discutata in discutia cu bancile. Intrebat de jurnalisti ce se va intampla cu bancile care au atins deja plafonul de garantii, ministrul a aratat ca exista posibilitatea unor transferuri intre acestea.

Guvernul a decis, in ianuarie, ca programul Prima Casa sa continue si in acest an, cu acelasi nivel al cuantumului garantiei de stat, in limita unui plafon total de garantii de 200 milioane euro, care ar putea fi suplimentat in luna iulie pentru a doua parte a anului. Acest plafona fost deja epuizat in proportie de 50%.

Plafonul garantiilor care pot fi emise in 2011, de 200 milioane euro, reprezinta diferenta neutilizata la finele anului 2010 din plafonul de 1,7 miliarde euro alocat programului "Prima Casa" in anii 2009-2010.


Prin a doua etapa a programului "Prima Casa", lansata la inceputul anului trecut, statul a garantat creditele pentru cumpararea unei locuinte in limita a 60.000 euro, pentru imobile vechi ori deja incepute, si 70.000 euro, pentru locuinte cu lucrari inca neincepute, iar cumparatorii organizati in asociatii au beneficiat de o garantie de cate 75.000 euro, tot pentru case noi.

Creditele prin "Prima Casa" au o rata a dobanzii EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la trei luni plus maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.

Citeste si:
Noile măsuri anti-COVID-19 propuse de CNSU au fost aprobate de Guvern
Noile măsuri anti-COVID-19...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.