Comitetul de Gestiune PHARE al Comisiei Europene a aprobat la sfarsitul saptamanii trecute, proiectele PHARE propuse de Ministerul Finantelor Publice pentru anul 2005.

Prin aceste proiecte se acorda Romaniei asistenta financiara nerambursabila de 396,9 milioane euro, precizeaza un comunicat al MFP. Comisia a aprobat, totodata, alocarea suplimentara a 24,6 milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii afectate de inundatiile din vara acestui an si de prevenire a efectelor unor astfel de evenimente. Prin intermediul programului PHARE 2005 se va realiza sustinerea financiara a strategiilor pentru opt sectoare, respectiv reforma administratiei publice si a sistemului judiciar, problema minoritatilor, agricultura, protectia mediului, managementul frontierelor, finante publice si coeziune economica si sociala.

"Memorandumul de finantare Phare 2005 va fi semnat de catre reprezentantul abilitat al Guvernului Romaniei si reprezentantul Comisiei Europene, in perioada imediat urmatoare", mai precizeaza MFP. Potrivit acestuia, propunerea financiara Phare National 2005 este structurata in mai multe subprograme. Proiectele anuale privind managementul fondurilor comunitare si pregatirea sistemului national de evaluare sunt incluse in subprogramul "Facilitatea pentru activitati de administrare a fondurilor Comisiei Europene", iar subprogramul "indeplinirea obligatiilor legate de adoptarea acquis-ului comunitar" acopera proiecte multianuale din patru sectoare, precum managementul frontierelor, finante publice, agricultura, protectia mediului, dar si proiecte anuale din domeniile piata interna, protectia proprietatii intelectuale si industriale, statistica, energie si transporturi. Pe segmentul "Coeziunea economica si sociala" sunt prevazute proiecte ce sunt structurate pe domeniile protectie sociala, sustinerea IMM-urilor, resurse umane, incluziune sociala si pregatirea pentru fondurile structurale.

Sursa: Curentul.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.