Consumul privat a crescut anul trecut cu 0,5%, iar pentru 2011 se estimeaza ca, pentru gospodariile private, cheltuielile vor avansa cu un procent semnificativ de 1,5%, lucru care va contribui semnificativ la cresterea economica, potrivit GfK Euro Climate, un studiu realizat lunar in toate cele 27 de tari ale Uniunii Europene pe un esantion total de 39.900 de persoane.
Produsul Intern Brut a scazut in Grecia cu 4,2%, iar in Romania cu 1,9%. In consecinta, asteptarile economice ale consumatorilor au fost tot negative - romanii au fost in coada clasamentului in Europa, urmati de greci. Guvernele din ambele tari se afla sub o mare presiune internationala pentru a-si reduce deficitele bugetare, deoarece ei au primit ajutor financiar din partea Fondului Monetar International, Banca Centrala Europeana si UE, scrie Wall-Street.ro.

Rezultatul este reprezentat de reducerile drastice in domeniul serviciilor sociale si cresterile de taxe si impozite. In conformitate cu aceasta, asteptarile consumatorilor din ambele tari privind veniturile au fost negative in anul 2010. Dispozitia de a cumpara, de asemenea, a fost afectata de temerile consumatorilor privind viitorul. Romania si Grecia, impreuna cu Portugalia, s-au clasat pe ultimele pozitii intr-un studiu comparativ la nivel european pentru 2010. (Vezi cum lucreaza FMI, UE si BCE pentru reducerea datoriilor Greciei)

"Desi s-a scris si s-a vorbit destul de mult inainte de criza ca Romania nu va avea de suferit, iata ca suntem, impreuna cu Grecia, cei mai afectati. Si 2011 se anunta un an foarte dificil, cu venituri reduse pentru populatie si un nivel al pesimismului deasupra mediei europene", declara Andi Dumitrescu, director general GfK Romania.

Citeste mai multe despre criza din Romania, pe Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.