"Nu avem posibilitatea sa construim doua autostrazi in acelasi timp", a afirmat, ieri, la Pitesti, premierul Tariceanu. El a reafirmat faptul ca prioritara pentru Guvern este constructia autostrazii Bucuresti-Pitesti-Ramnicu Valcea-Sibiu-Lugoj-Arad-Timisoara (pe Coridorul IV paneuropean). Tariceanu a spus ca, "in limita posibilitatilor, ne vom ocupa si de autostrada Bechtel". "Dar posibilitatile sunt functie de cresterea economica", a precizat premierul.

Primul-ministru a criticat, ieri, inca o data, contractul incheiat de fosta guvernare PSD cu firma americana Bechtel. Acesta obliga statul roman sa plateasca in avans o suma de 250 milioane dolari, iar documentele justificative de decont ar urma sa fie prezentate abia la terminarea lucrarilor, a anuntat premierul Tariceanu. "Contractul prevede o clauza foarte ciudata, in baza careia statul roman trebuie sa plateasca 250 milioane dolari in avans, urmand ca decontarea lucrarilor si justificarea acestor bani sa fie facute la terminarea lucrarilor. Cu alte cuvinte, statul roman acorda un imprumut fara dobanda companiei Bechtel, pe langa finantarea lucrarii", a spus Tariceanu.

Ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre, l-a informat pe premier ca aceasta obligatie incalca legislatia romaneasca. In consecinta, Dobre a primit acceptul sa nu plateasca aceste sume. Premierul cere firmei Bechtel sa lucreze dupa legislatia romaneasca. "Acum, lucrarile stagneaza deoarece Bechtel trebuie sa accepte si sa respecte legislatia romaneasca. Nu putem functiona dupa legislatia din alta tara. In momentul in care Bechtel va accepta acest lucru, vom continua lucrarile", a spus Tariceanu.

In urma cu o luna, premierul Calin Popescu-Tariceanu a afirmat ca reprezentantii companiei Bechtel trebuie sa inteleaga dorinta autoritatilor romane de a asigura legalitatea contractului pentru autostrada Brasov-Bors si sa negocieze cu bunavointa, daca intentioneaza sa lucreze in continuare la acest proiect. El a precizat ca statul roman nu va plati penalitati pentru nerespectarea clauzelor si nici nu are in vedere rezilierea contractului pentru constructia autostrazii.

In urma cu zece zile, ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Gheorghe Dobre, a declarat ca reprezentantii ministerului si cei ai companiei americane au cazut de acord asupra unei noi forme a scrisorii de garantie, care respecta legislatia in vigoare, insa nu si asupra avansului pe care autoritatile trebuie sa il acorde pentru lucrarile la autostrada Brasov-Bors.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

{* *}

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.