Anul 2010 a adus schimbari semnificative pe piata de capital, de la listarea celor doua burse, la introducerea de noi instrumente financiare si lansarea platformelor alternative de tranzactionare.

Wall-Street.ro a facut o retrospectiva a acestora si va prezinta cele mai importante evenimente din piata de capital din acest an.

  • Listarea BVB si Sibex
Prima listare a unei burse din Romania a fost cea a Sibex (SBX), care a avut loc in data de 22 ianuarie, urmata fiind de Bursa de Valori Bucuresti (BVB) pe 8 iunie. Ambele burse au intrat la tranzactionare fara oferta publica prin listare propriu-zisa.

In prezent, actiunile SBX inregistreaza o depreciere de 25% de la listare, in timp ce pretul titlurilor BVB au urcat cu 50,6%.

  • Lansarea ATS-urilor si a primilor eminteti

Platforma alternativa de tranzactionare (ATS) a Bursei din Sibiu s-a lansat in data de 6 septembrie, primul emitent fiind Prodplast Imobiliare (PPLI).

De asemenea, in acest an a fost anuntat si lansat si ATS-ul BVB, CAN, in 23 noiembrie. Primul emitent a fost producatorul de automobile Mercedes, Daimler A.G. (DAI)

  • Introducerea produselor structurate

Primele produse structurate listate pe piata de profil a Bursei de la Bucuresti au fost cele emise de Erste Bank Group. Produsele au ca activ suport petrol, aur si indicele DAX sunt format de certificate turbo si a celor index.

La o luna distanta, Raiffeisen Centrobank a adus la bursa noua produse structurate de tipul certificatelor index, avand ca suport indicii ROTX, S&P500, EuroStoxx50, DAX, aur si futures pe petrol.

Citeste articolul integral pe Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.