Stocul de locuinte noi existente la vanzare in Bucuresti se ridica la inceputul anului la 10.000 de unitati, din care pana in prezent s-au vandut mai putin de un sfert, majoritatea cu preturi sub 90.000 de euro, pragul pentru incadrarea la TVA de 5%, potrivit unui studiu al Real Time.

In studiul lansat la editia din iarna a Targului Imobiliar National tIMOn, se mentioneaza ca fata de anul 2007, cand locuintele se vindeau in proportie de 95% din faza de proiect, in cele mai multe cazuri inainte chiar de obtinerea autorizatiei de construire, in 2010 doar 5% din unitatile vandute se aflau intr-o faza incipienta de construire.

"Consideram ca procentajul de 95% din locuintele noi vandute, finalizate sau aproape finalizate, se datoreaza printre altele neincrederii cumparatorilor ca dezvoltatorul va livra locuintele in termenul si conditiile contractate, dar si nesigurantei locului de munca, factor decisiv pentru contractarea unui credit imobiliar", se mentioneaza in raport, conform MEDIAFAX.

Autorii studiului considera ca din stocul de locuinte existent la inceputul anului, circa 3.000 de unitati aveau real potential de vanzare, dar din cauza scaderii puterii de cumparare, care a afectat cu bonitatea clientilor in relatiile cu bancile au vandut aproximativ 2.300 de locuinte.

Estimarile Real Time arata ca de la inceputul anului preturile locuintelor noi au scazut cu aproximativ 15% fata de 2009, ajungand la o medie de 1.158 de euro pe metru patrat construit.

Studiul a fost prezentat in cadrul Targul Imobiliar National tIMOn, organizat la Bucuresti in perioada 2-5 decembrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.