Moneda nationala a pierdut avansul de la inceputuil sedintei, iar cotatiile au crescut pana la 4,2980 lei/euro, pe fondul unui ordin comercial mai mare de cumparare de valuta, astfel ca BNR a stabilit joi o rata de referinta de 4,2960 lei/euro, cu 0,1 bani peste cea de miercuri.

Banca centrala a afisat in sesiunea precedenta o rata de referinta de 4,2950 lei/euro.

Pentru dolarul american, BNR a calculat o referinta de 3,1523 lei/dolar, cu 2,59 bani sub nivelul anterior, de 3,1782 lei/dolar.

Moneda nationala s-a apreciat usor in prima ora de tranzactionare a sedintei interbancare de joi, iar cotatiile au coborat la 4,2910 lei/euro, in linie cu evolutia valutelor din regiune, care consemnau de asemenea castiguri timide.

Ulterior, cursul a inceput sa creasca, iar dealerii spun ca evolutia a fost generata de un ordin comercial mai mare, insa considera ca paritatea n-ar trebui sa treaca de 4,3 lei/euro, intrucat acest nivel pare sa fie aparat de oferte puternice de vanzare de valuta.

Cu putin inainte de ora 13:00, cand BNR stabileste cursul de referinta, euro era schimbat la 4,2970 - 4,2980 lei.

Valutele tarilor din regiune au continuat sa inregistreze castiguri in raport cu euro, afisand aprecieri de circa 0,5% la jumatatea sesiunii locale. Potrivit dealerilor, modele emergente au beneficiat de cresterile inregistrate de bursele asiatice si europene. De asemenea, s-au redus ingrijorarile investitorilor privind situatia Irlandei, intrucat discutiile dintre oficialii UE, FMI si guvernul irlandez s-au mutat la Dublin, iar guvernatorul bancii centrale irlandeze a declarat ca se asteapta ca Irlanda sa primeasca un imprumut de "mai multe zeci de miliarde de euro".

Pe piata monetara, dobanzile pentru depozitele cu scadenta la o zi au mai scazut usor, de la 2,23 - 2,73% la 2,17 - 2,67%, iar randamentele pentru plasamentel.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.