27 Decembrie 2004 , de Daniel Oanta in Business
Pentru Banca Nationala a Romaniei, 2004 se incheie cu un succes asteptat de 15 ani. Este vorba de performanta de aducere a inflatiei sub 10%, fapt ce reprezinta, fara doar si poate, cel mai important rezultat macroeconomic al Romaniei. Scaderea inflatiei a permis bancii centrale sa reduca in 7 rinduri dobinda de referinta, care a ajuns la 17%, iar bancilor comerciale - sa se intoarca cu fata spre clienti. Evolutia creditului neguvernamental, a creditelor de consum face din anul bancar 2004 anul retail-ului. Nu in ultimul rind, un succes al BNR poate fi considerat intarirea leului din ultima parte a anului fata de euro si dolar. Faptul dovedeste ca moneda nationala poate sa faca fata provocarilor anului bancar 2005.

3 momente importante

Reprezentantii BNR si analistii economici sint unanimi in a aprecia ca anul ce vine este marcat de cel putin 3 momente importante. In primul rind, este vorba despre urmatorul pas in liberalizarea contului de capital, prin deschiderea depozitelor bancare in lei pentru cetatenii straini. Acesta este si cel mai dificil moment al anului bancar 2005, pentru ca BNR nu poate aprecia cu exactitate ce sume in valuta vor intra in Romania si cit din acest capital va fi de natura speculativa. „Anul 2005 va consemna trecerea la o noua strategie privind combaterea inflatiei, denumita conventional «tintirea inflatiei», ce va presupune cresterea increderii populatiei in atingerea obiectivului de inflatie anuntat de BNR. Noua strategie poate fi considerata alt eveniment major pentru banca centrala", declara Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Desigur, cel de-al treilea moment de referinta pentru sistemul bancar in 2005 este intrarea pe piata, incepind cu luna iulie, a noilor insemne monetare, determinate de trecerea la leul greu. Schimbarea banilor vechi cu cei noi va pune capat perioadei in care inflatia a facut legea in economia romaneasca si va reprezenta puntea de legatura pentru adoptarea in viitor a monedei unice europene. Pe masura ce dezinflatia va deveni o certitudine, dobinda de interventie a BNR va continua acelasi trend descendent. „Cursul de schimb al leului pe piata valutara va continua tendinta manifestata in ultimele doua luni", spune Adrian Vasilescu. Aceasta inseamna ca va continua tendinta de apreciere a monedei nationale si in 2005, pe fondul interventiilor imprevizibile ale BNR pe piata pentru descurajarea speculatiilor, care sint de asteptat sa apara mult mai pregnant dupa pasul de liberalizare a contului de capital.

Ultima banca de stat se privatizeaza

Anul viitor va marca sfirsitul proprietatii de stat in sistemul bancar romanesc, prin continuarea procesului de privatizare a Bancii Comerciale Romane si prin intrarea in rindul marilor banci comerciale a Casei de Economii si Consemnatiuni. Strategia de privatizare va fi stabilita de Executiv, care va face referire la formula de vinzare, procentul din capitalul social ce va fi oferit spre achizitie potentialilor investitori si la obiectul de activitate al CEC dupa acest proces. In a doua jumatate a anului viitor, statul roman va inainta cereri de oferta catre o serie de banci si institutii financiare interesate sa participe la procesul de privatizare a CEC. Prin privatizare, CEC va deveni banca cu cea mai extinsa retea de distributie dintre bancile comerciale ale Romaniei si va avea un cuvint greu de spus in sistemul bancar romanesc.

Se anunta fuziuni si achizitii bancare

Anul 2005 va fi unul de continuare a consolidarii sistemului bancar romanesc. „Apropierea de Uniunea Europeana va face acest proces de consolidare inevitabil, iar bancile straine vor avea un rol foarte important. Este previzibila reducerea numarului de banci si o profilare a sistemului bancar pe marile grupuri bancare", afirma profesorul de economie Daniel Daianu. Si in sistemul bancar se va manifesta legea naturii - pestii mari ii inghit pe cei mici, apreciaza analistul economic. Acesta crede ca in 2005 vom asista la o crestere substantiala a competitiei in sistemul bancar, ce va conduce la aparitia de noi produse bancare, dar si la reducerea numarului bancilor.

Dobinzile la credite vor continua sa scada

Este de asteptat ca dobinzile la creditele acordate de bancile comerciale sa scada in 2005 mai semnificativ decit in 2004, pe fondul scaderii in continuare a inflatiei si a reducerii graduale a dobinzii de interventie. Un factor ce va determina o reactie mult mai rapida a bancilor pentru scaderea dobinzilor va fi cresterea competitiei de pe piata", afirma Daniel Daianu. Experienta anului 2004 arata ca BNR are dificultati in a impune prin pirghia dobinzii de interventie scaderea dobinzilor la credite. Ceea ce poate determina in 2005 un raspuns mult mai rapid din partea bancilor este concurenta ce se va manifesta pentru atragerea clientelei, este de parere Daianu. Dobinda la depozite se va situa in aprilie la 11%, iar cea la credite va fi cu 6-7 procente peste media dobinzii oferite de investitia in titluri de stat, anticipeaza Enache Jiru, presedintele CEC. Este de asteptat sa creasca ponderea imprumuturilor in lei, intrecute acum de cele in valuta, cu dobinzi mai avantajoase.
Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Twitter

Aboneaza-te la 9AM sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Provocarile anului bancar 2005.


Ultima ora din Business pe 9AM