Din ce in ce mai multe orase, intai in America, apoi pe batranul continent, instaleaza retele de acces la Internet fara fir (WiFi) in cadrul unor proiecte municipale care au ca scop oferirea de servicii pentru cei cu venituri reduse si crearea unor noi alternative pentru semimonopolurile operatorilor de telefonie fixa si ale celor de cablu.

Accesul la Internetul de mare viteza prin unde radio permite utilizatorilor nu numai mobilitate, ci si accesul la alte servicii suplimentare, precum telefonia online, atat acasa, cat si pe echipamente de buzunar, dar si televiziune in format digital transmisa in retea (IPTV).

"Administratia locala incepe sa vada conexiunea la Internet fara fire asa cum era perceputa electricitatea acum 100 de ani si cum a fost telefonul acum 50 de ani. Devine un serviciu necesar si esential pentru toti locuitorii", a declarat un analist citat de Washington Post. Orasele vad in oferirea acestui serviciu o trambulina atat pentru categoriile sociale defavorizate, care vor putea sa invete mai mult si sa isi gaseasca locuri de munca mai bune, dar si o parghie pentru atragerea si sustinerea companiilor mici si medii, care vor beneficia de astfel de servicii cu costuri foarte mici, a apreciat el.

Faptul ca echipamentele WiFi au devenit tot mai ieftine face posibila oferirea de servicii la preturi tot mai mici. Reducerea de costuri este atinsa si din cauza ca exista tot mai multi utilizatori dispusi sa foloseasca astfel de servicii, in locul a doi-trei furnizori separati pe diverse tipuri de fire (CATV, cupru, fibra optica, etc), care fiecare are nevoie de alte aparate si sisteme pentru decodare si receptionare corecta.

Un astfel de proiect, anuntat in urma cu un an, a demarat recent la Philadelphia, care va deveni in curand un oras acoperit in totalitate de serviciul "fara fire" al primariei. Compania americana EarthLink a fost selectata pentru a instala si opera aceasta retea, iar serviciile vor fi disponibile de la preturi incepand cu 10 dolari (8,35 euro) pe luna.

"Este o decizie care tine de strategia de crestere economica regionala", a declarat un oficial al primariei. Va exista un abonament de baza, de circa 20 de dolari (16,6 euro) pe luna, care va oferi acces la Internet, la viteze de 1Mbps, atat pentru descarcarea de fisiere (download), cat si pentru transmiterea lor (upload), a explicat un oficial al EarthLink. Cei cu venituri reduse sau situatii sociale speciale vor beneficia de reduceri, a spus el. Serviciul are deja un concurent, operatorul telecom Verizon oferind un abonament de 14,95 dolari (12,5 euro) pe luna, dar care ofera viteza de descarcare de 769 kbps si cea de transmitere a fisierelor de numai 128 kbps.

EarthLink s-a gandit ca va face bani si din infrastructura sa pentru trafic de date, pentru ca va putea colabora cu alte firme, chiar si cu cele interesate sa devina furnizori de servicii de acces la Internet. Investitia pentru proiectul din Philadelphia a fost estimata la 10 milioane de dolari (8,35 milioane de euro), plus 1,5 milioane de dolari (1,2 milioane de euro) pe an costuri de intretinere, scrie publicatia online CNet.com.

Un proiect similar a fost anuntat saptamana trecuta de nimeni altul decat Google, care are in plan sa lanseze propriul serviciu de acces la Internet fara fir, botezat Google WiFi, in San Francisco, tot impreuna cu municipalitatea.

Serviciul Google WiFi este deja supus mai multor teste de catre specialistii companiei, insa oficialii companiei au fost ca de obicei foarte zgarciti cu detaliile legate de aceste planuri. Se pare insa ca furnizarea de servicii WiFi va permite companiei sa afle mai multe despre "obiceiurile" celor care petrec mult timp online, pentru a putea apoi servi reclame mai eficiente.

Retele WiFi s-au instalat in toate marile orase, Franta fiind cunoscuta pentru acoperirea cu reteaua de Internet fara fire a metroului din Paris. Exista de asemenea numeroase puncte de conectare in aeroporturi, restaurante, hoteluri, baruri si magazine.

Internetul fara fire nu ocoleste nici Romania, unde Intel a anuntat ca exista peste 80 de puncte publice de acces la WiFi. Bucurestiul si Brasovul sunt orasele care se bucura din plin de eliberarea de fire, cu cate 20 de puncte WiFi publice fiecare. Exista insa si mii de hot-spoturi WiFi ale companiilor sau chiar unele instalate de utilizatorii particulari care vor sa scape de fire acasa.


Despre autor:

Ziarul Financiar

Sursa: Ziarul Financiar


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.