Piata telefoanelor inteligente (smartphone) din Romania este estimata in prezent la peste 40.000 de unitati, dar cifra ar putea creste considerabil in anii urmatori, o data cu dezvoltarea serviciilor 3G.

Orange Romania a lansat comercial la inceputul acestei saptamani solutia BlackBerry, care permite angajatilor unei societati, atunci cand nu sunt la birou, acces permanent si securizat la e-mail, telefon, mesaje scrise (SMS), agenda, Internet si aplicatii de date prin intermediul unui terminal mobil.

"Datorita faptului ca acest serviciu a fost lansat nu numai pentru clientii companiilor mari, ci si pentru persoane fizice, estimam ca vanzarile de dispozitive BlackBerry se vor ridica la cateva mii in decurs de un an", ne-a declarat Vanina Ungureanu, Product Division Manager Orange.

Tehnologia BlackBerry este de tip "push" si permite receptionarea automata de mesaje e-mail si date pe terminalul mobil BlackBerry fara o conectare prealabila a utilizatorului la serverul de e-mail.

PIATA EMEA

Pentru zona EMEA (Europa, Orientul Mijlociu, Africa), piata smartphone a crescut de la 3,6 milioane de unitati vandute in primele sase luni din 2004 la 9,6 milioane de unitati in prima jumatate din 2005. De precizat ca in acest raport (realizat de Canalys) intra atat telefoane inteligente, cat si PDA-uri. Pentru prima jumatate a anului urmator, firma de analiza estimeaza ca piata EMEA va ajunge la 17 milioane de unitati, ceea ce ar reprezenta 13% din totalul terminalelor mobile. In ceea ce priveste dispozitivele BlackBerry, parerile sunt impartite: unii le considera PDA, altii smartphone.

Potrivit reprezentantilor Orange, piata smartphone din Romania poate fi estimata la peste 40.000 de unitati, iar aceasta cifra va creste considerabil in anii urmatori, o data cu dezvoltarea serviciilor 3G.

Smartphone este un termen care defineste anumite telefoane mobile echipate cu un set de caracteristici specifice unui computer. Asemenea dispozitiv integreaza functionalitati PDA intr-un echipament optimizat pentru comunicare prin voce, SMS si e-mail. In plus, permite utilizatorului sau sa instaleze, configureze si ruleze aplicatii, avand un sistem de operare "deschis".

MODELE

Solutia BlackBerry Enterprise se adreseaza clientilor corporativi ce detin un server de e-mail propriu, cu angajati mobili ce au nevoie sa comunice permanent prin e-mail cu clientii companiei in timp real si in conditii de maxima securitate a transmisiei. Intre modelele compatibile cu aceasta solutie dezvoltata de RIM (Research in Motion) si disponibile pe piata romaneasca sunt BlackBerry 7290 si Siemens SK 65.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.