Resursele noastre - titei si gaze pentru 20 de ani, carbune pentru 50 de ani - ne deschid poarta UE, piata unde factura energetica anuala este de 60 miliarde de euro si se bazeaza 70% pe importuri.
Scheele: "Pretul energiei va creste si vor fi discutii"
Importanta energeticii romanesti pentru piata unica europeana a fost luata in discutie si de Jonathan Scheele, seful delegatiei Comisiei Europene in Romania. Acesta a insistat pe cresterea eficientei energetice prin scaderea consumurilor si cresterea sigurantei in alimentare cu energie electrica, dar si pe dezvoltarea resurselor regenerabile. Scheele a amintit, ieri, intr-o conferinta a energeticienilor, ca Romania va fi participanta intr-o piata unica, dar eficienta, la nivelul UE. "In aceasta piata unica se va conecta intreaga industrie, astfel incat sa nu existe diferente", declara Jonathan Scheele.

Pe de alta parte, oficialul european recunoaste ca pretul energiei electrice continua sa creasca, fapt care va duce la discutii. Indirect, Scheele sustine ca investitiile ar fi cele care ar rezolva problema costurilor mari din energetica si readuce in discutie infrastructura precara din distributie. "In Romania, sunt prea multe regiuni cu infrastructura ineficienta, care se intrerupe prea des si este supusa avariilor", declara Scheele. Acesta revine insistent pe tema unei energii curate si a alternativelor regenerabile, care sa ne scape de obsesia importurilor. Totusi, el lauda liberalizarea pietei, pentru care UE a alocat 50 milioane de euro.

Numai sistemul termo are nevoie de doua miliarde euro

Vizavi de investitiile necesare in infrastructura energetica, Gheorghe Pogea, ministru de stat, sustine ca doar pentru reabilitarea sistemului termo, Romania are nevoie de peste 60.000 miliarde lei - 2 miliarde euro. "In prezent, platim pierderile.Va trebui ca si eu, ca si consumatorul european, daca nu deschid robinetul, sa nu platesc". Suna frumos ceea ce declara viceprim-ministrul Pogea, dar, deocamdata, subventiile il readuc cu picioarele pe pamant. "Statul nu va reduce subventiile, ci le va schimba structura", sustine Pogea.

Conform acestuia, actualmente, exista trei tipuri de subventii: 7.500 miliarde lei pentru gigacalorie; 6.000 miliarde lei contributii de la autoritatile locale; 2.900-3.000 miliarde lei ajutoare de incalzire, care se dau pe transe. Deci, un total de 16.500 miliarde lei, subventii. Cum din acest an subventia la gigacalorie se reduce cu 33%, ministrul economiei, Codrut Seres, nu va accepta ca cele 2.475 din 7.500 miliarde lei sa fie cheltuite dupa placul autoritatilor locale. El sustine ca acesti bani trebuie sa mearga in modernizarea sistemelor termic prin programe clare. "Nu vor accepta ca banii obtinuti din reducerea subventiei sa fie cheltuiti aiurea", declara Codrut Seres.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.