Ministrul Finantelor spune ca programul cu institutia financiara internationala va continua pana la jumatatea anului viitor * O delegatie a FMI va veni in Romania pe 20 octombrie pentru reviziile acordului

Acordul cu Fondul Monetar International (FMI) va continua pana la mijlocul anului viitor, cand Romania va iesi din aceasta forma de colaborare cu institutia internationala, iar relatia va continua prin consultari anuale, a anuntat, ieri, minstrul Finantelor, Sebastian Vladescu. "Incepand cu 20 octombrie, o delegatie de experti ai FMI va veni la Bucuresti pentru a discuta revizuirile acordului si speram sa ajungem la o concluzie comuna", a spus ministrul Finantelor. Incheiat in luna iulie a anului trecut, actualul acord stand-by ofera Romaniei posibilitatea sa acceseze fonduri de circa 400 de milioane de dolari. Autoritatile de la Bucuresti au decis insa sa considere acordul ca fiind unul de tip preventiv, in care tragerile de fonduri de la FMI sa nu fie efectuate decat in cazul unor evenimente neprevazute.

Cele doua parti vor analiza bugetul pe 2006 dar si ultimele propuneri de modificare a Codului Fiscal, lansate in dezbatere de Ministerul Finantelor. Potrivit ministrului Vladescu, bugetul anului viitor se va calcula pe un deficit de 0,5% din PIB, care sa permita mentinerea stabilitatii economice in conditiile in care se prognozeaza inca un deficit ridicat al contului curent. "Am incercat sa mergem pe linia celor declarate de primul ministru in privinta prioritatilor pe anul viitor: infrastructura, sanatate, educatie etc. Sustinem proiectele, care corespund directiei integrarii Romanie in Uniunea Europeana", a adaugat oficialul MFP.

Negocierile pe marginea acordului cu Fondul Monetar au fost intrerupte in primavara acestui an, in principal din cauza temerilor expertilor internationali privind capacitatea redusa de compensare a scaderii veniturilor la bugetul de stat ca urmare a introducerii cotei unice de impozitare de 16%. La sfarsitul lunii iunie, autoritatile romane au stabilit cu reprezentantii institutiei financiare o prima forma a scrisorii suplimentare, urmand sa fie adoptate unele masuri pentru ca documentul sa intre in discutia conducerii FMI la sfarsitul lunii august.

Momentul a fost, insa, amanat din cauza inundatiilor, care au afectat tinta de deficit bugetar convenita pentru acest an, dar si a situatiei politice incerte in care se afla Romania la data respectiva. Nivelul deficitului bugetar pentru 2005 a fost majorat, in vara, de la 0,7% din PIB la 1% din PIB, avand in vedere cheltuielile suplimentare generate de inlaturarea efectelor inundatiilor. Expertii FMI au solicitat, in repetate randuri, majorarea TVA, in contrapondere la cota unica. Autoritatile de la Bucuresti au hotarat, insa, mentinerea nivelului de TVA la 19% si in 2006.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.