Actiunile au fost in crestere, in sedinta de ieri, fara insa a se consemna evolutii spectaculoase in ringul bursier. "A fost o sedinta linistita, cu usoare aprecieri pentru SIF-uri si cu o crestere ceva mai mare a titlurilor SNP", declara un broker care a dorit sa-si pastreze anonimatul. El remarca o anumita constanta a cumparatorilor de actiuni SIF. Explicatia consta in "potentialul mare de crestere al societatilor financiare, pe fondul demersurilor legate de privatizarea BCR", SIF-urile detinand actiuni ale acestei banci.

In cazul Petrom, brokerul spune ca titlurile companiei petroliere au crescut, ieri, fiind achizitionate pachete semnificative de titluri de catre un investitor mare, care nu este neaparat strain".

Indicele celor mai lichide actiuni, BET, a castigat 0,6%, in timp ce indicatorul intregii piete, BET-C, si cel al SIF-urilor, BET-FI, au crescut, fiecare, cu 0, 4%. Rulajul total al tranzactiilor s-a ridicat la 22,3 milioane lei, echivalentul a 6,2 milioane euro. Brokerul este de parere ca aceasta valoare, desi nu este foarte mare, "dar nici foarte mica, reflecta totusi faptul ca in piata au intrat bani noi". El prognozeaza o crestere a numarului de investitori romani pe piata de capital, din cauza micsorarii dobanzilor la depozite. Aceasta situatie face ca Bursa sa devina "o perspectiva mult mai atragatoare pentru investitii". "Daca la depozitele bancare se obtine, in prezent, o dobanda de 6%, actiunile pot aduce castiguri anuale de 15%, chiar mai mult", sustine brokerul.

SIF 5 Oltenia a fost, din nou, atractia pietei, fiind transferate 2,3 milioane de actiuni, la valoarea totala de 4,4 milioane lei. Cotatia a urcat cu 0,5%, pana la 1,8800 lei. Cu acelasi Procent s-au apreciat si titlurile SIF 3 Transilvania, pretul ajungand la 1,7000 lei/ actiune. S-au facut schimburi cu 2 milioane titluri SIF 3, cu un rulaj de 1,9 milioane lei. De data aceasta s-au efectuat mai putine transferuri cu actiuni SIF 2 Moldova, volumul fiind de 1,2 milioane de titluri.

Pretul unei actiuni a fost, la inchidere, de 1,5700 lei, cu 0,6% mai mult fata de cel din sedinta precedenta. Tot cu 0,6% au crescut si titlurile SIF 1 Banat-Crisana, pana la 1,6000 lei/actiune, insa s-au tranzactionat doar 421.000 actiuni, la valoarea de 673.375 lei.

Banca Transilvania a fost al doilea titlu care a atras schimburi mai mari cu titluri. S-au tranzactionat 3,7 milioane actiuni TLV, cu un rulaj de 3,8 milioane lei. Cotatia a coborat insa cu 0,9%, inchizand la 1,0200 lei/actiune. In schimb, titlurile BRD s-au mentinut la pretul din sesiunea bursiera anterioara, de 13,2000 lei/actiune.

Rulajul obtinut in urma schimburilor cu actiuni Petrom a fost mai ridicat comparativ cu cel al tranzactiilor cu titluri Rompetrol Rafinare, insa pretul titlurilor RRC a crescut mai mult.

Transferurile cu actiuni SNP au implicat 6,2 milioane de actiuni, cu un rulaj de 2,8 milioane lei. Cotatia a urcat cu 1,3%, pana la 0,4570 lei/actiune. Schimburile cu titluri RRC au avut o valoare totala de 2 milioane lei, fiind tranzactionat un volum de 17,5 milioane actiuni. Pretul a ajuns la 0,1170 lei/actiune, cu 1,7% mai mare fata de cel din sedinta precedenta.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.