Ultimul raport publicat de UNCTAD (Conferinta ONU pentru Comert si Dezvoltare) arata ca Romania si Bulgaria au inregistrat, impreuna, mai mult de 70% din totalul investitiilor straine din sud-estul Europei in 2004. Rata crescuta a investitiilor straine a fost data si de privatizarea unor companii de stat, precum Petrom.

Cu un total de 5,174 miliarde dolari atrasi, Romania a inregistrat mai multe investitii decat Albania, Bosnia, Croatia, Macedonia, Serbia si Muntenegru la un loc. "In Bulgaria si Romania, perspectiva aderarii la UE in 2007 determina adoptarea rapida a acquis-ului comunitar al UE, intensificarea eforturilor depuse pentru imbunatatirea climatului de afaceri si finalizarea unor acorduri ample de privatizare", se afirma in Raportul Mondial al Investitiilor (WIR), mentionandu-se ca celelalte tari din sud-estul Europei le urmeaza intr-o masura mai mare sau mai mica.

Raportul prevede ca intrarile de investitii straine directe in tarile din sud-estul Europei si CIS vor creste si mai mult in 2005 si 2006. Bulgaria si Romania, care urmeaza sa adere la UE in 2007, au fost principalele beneficiare ale investitiilor straine directe (ISD) din 2004, cu 2,488 miliarde de USD, si respectiv 5,174 miliarde de USD, reprezentand 71% din ISD atrase de cele sapte tari din zona. Doar Croatia, cu 1,076 miliarde USD, si Serbia-Muntenegru, cu 966 milioane de USD, au primit mai putine ISD in 2004 decat in anul anterior. Bosnia-Hertegovina si Macedonia au inregistrat intrari de 497 milioane de USD si, respectiv, 151 milioane de USD, in timp ce Albania a primit aproximativ 426 milioane de USD.

WIR 2005 clasifica de asemenea 140 de tari din lume intr-un index al performantei ISD pentru 2004 Ð o medie mobila, care utilizeaza date pe o perioada de trei ani. Bulgaria a obtinut cel mai bun loc, plasandu-se pe pozitia 12. Croatia si Romania sunt pe pozitia 33 si, respectiv, 35. Albania este pe locul 42 si Macedonia este pe locul 72. Bosnia-Hertegovina si Serbia-Muntenegru nu sunt incluse in clasament.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.