Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, este acuzat ca a promovat un act normativ care convine organizatiilor de gestiune colectiva. Inainte de a deveni ministru in Cabinetul Tariceanu acesta a fost presedintele unei astfel de structuri. Este vorba de UCMR-ADA.

Promovarea Ordonantei de Guvern nr. 123/2005 prin care se modifica actualul cadru legal al drepturilor de autor de catre ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, a declansat o reactie dura din partea re-prezentantilor industriei IT. Acestia considera ca din postura de ministru Adrian Iorgulescu face pe plac organizatiilor de gestiune colectiva (OGC), printre care si UCMR-ADA.

Un razboi mai vechi

Conflictul este mai vechi. Inca din perioada in care Ministerul Culturii era condus de Mona Musca, OGC-urile si ORDA au incercat sa propuna un proiect prin care sa se elimine procentele din valoarea aparatelor care ar fi urmat sa fie percepute ca taxa pe copia privata, iar lista produselor taxate sa se negocieze intre reprezentantii industriei IT si cei ai OGC-urilor.

Potrivit lui Valentin Negoita, presedintele Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatii, acel proiect a fost respins. Dupa ce a devenit ministru, Adrian Iorgulescu a promovat OG 123/2005. Conform acestei ordonante, se va negocia pentru orice aparat cu care se pot face copii, nu numai pentru aparatele concepute special in acest sens, limitele procentuale nu mai exista, iar lista nu se va mai negocia anual, ci din doi in doi ani.

Parlamentul are ultimul cuvint

Gestul ministrului este criticat de reprezentantii industriei. "Ordonanta a fost promovata fara a fi consultati. Prin acest act normativ ministrul Iorgulescu a rezolvat toate problemele pentru care a luptat ani de zile", spune Valentin Negoita.

Industria IT ameninta cu scumpirea aparatelor

In cazul in care OGC-urile vor forta majorarea procentului, care reprezinta taxa pe copia privata, atunci si importatorii, si distribuitorii anunta ca vor scumpi produsele la care se aplica aceasta prevedere. Pentru ca modificarea legislatiei drepturilor de autor sa fie deplina, OG trebuie sa mai treaca numai de Parlament.

"Ma voi stradui ca ordonanta sa nu treaca de Parlament in aceasta forma", spune Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei de IT&C din Camera Deputatilor. Ministrul Adrian Iorgulescu nu a putut fi contactat. Delia Mucica, secretar general al Ministerului Culturii si Cultelor, spune: "Comisia Europeana a cerut sa eliminam cota procentuala si sa lasam piata sa stabileasca".

In replica, Valentin Negoita spune ca "nu stiu nimic despre acest aspect, insa in Uniunea Europeana nu exista un cadru legal unitar referitor la drepturile de autor. Fiecare tara are reglementarile proprii".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.