Schimburile cu actiuni efectuate in prima sesiune bursiera a acestei saptamani au dus la scaderea usoara a preturilor titlurilor."In prima parte a sedintei s-au inregistrat deprecieri mai mari, insa spre finalul acesteia, preturile s-au mai corectat, pe fondul unor ajustari fortate", afirma Valentin Ionescu, director de operatiuni la societatea de brokeraj Euro Invest Vision.

El spune ca "unii investitori isi regleaza pachetele de actiuni, iar altii sunt in asteptare, situatie cauzata de incertitudinea privind cota de impozitare de 16% prevazuta in proiectul de Cod Fiscal. Inca nu se stie daca acest impozit este valabil doar pentru actiunile detinute mai putin de un an si daca se mai aplica impozitul de 1% pentru titlurile mai vechi de un an".

In asteptarea lamuririi acestui aspect, lichiditatea scade pe piata bursiera, iar preturile se mentin cu greu la variatii usor pozitive sau negative. Indicatorul actiunilor performante, BET, a pierdut 0,3%, iar indicatorul societatilor financiare, BET-FI, 0,5%. La nivelul intregii piete insa s-a consemnat o usoara crestere, de 0,06%. Valoarea totala a transferurilor a fost de 22,2 milioane lei, echivalentul a 6,2 milioane euro, ceea ce nu reprezinta o suma foarte mare. "La un rulaj de peste 10 milioane euro se poate vorbi de o valoarea a tranzactiilor ridicata", precizeaza Ionescu.

Cel mai cautat tiltu a fost SIF 5 Oltenia. S-au facut tranzactii cu 3,1 milioane de actiuni, insumand 5,7 milioane lei. Pretul unei actiuni SIF 5 a ramas acelasi din sedinta de vinerea trecuta, de 1,8700 lei. "SIF 5 si SIF 2 sunt, in ultima perioada, cele mai tranzactionate actiuni, in timp ce SIF 3 si SIF 1 au fost in scadere, afirma analistul de la Euro Vision Invest. Brokerii sustin ca SIF 3 si SIF 1 si-au pierdut atractivitatea din cauza politicii actionarilor sloveni, care "ar intentiona sa imparta activele".

SIF 4 Muntenia a reusit sa recupereze din pierderi in urma schimbarii managerului societatii de administratie a investitiilor, existenta in componenta acestui SIF, afirma Valentin Ionescu. De altfel, SIF 4 este singura societate financiara care include si o SAI.

SIF 2 Moldova a fost al doilea titlu in optiunile jucatorilor, astfel ca s-au facut schimburi cu 2 milioane de actiuni, cu un rulaj de 3,1 milioane lei. Pretul a coborat usor, cu 0,6%, pana la 1,5600 lei/actiune. SIF 4 Muntenia a inchis sesiunea la pretul din sedinta precedenta, de 1,2300 lei/actiune, fiind transferate 1,1 milioane de actiuni, cu un rulaj de 1,3 milioane lei.

Pentru Petrom, sedinta de ieri a adus inca o scadere a pretului actiunilor, cu 0,4%. S-a tranzactionat un volum relativ mare de titluri SNP, de 5,4 milioane, la valoarea totala de 2,4 milioane lei. Valentin Ionescu spune ca sindicatul Petrom vinde, de ceva timp, actiuni, de aceea pretul este in scadere. Parerea este impartasita si de Florin Catinas, broker la societatea WBS Romania. Actiunile Rompetrol au scazut, ieri, cu 1,7%, ajungand la 0,1150 lei/actiune. Schimburile au inclus un volum de 17,4 milioane de titluri, la valoarea totala de 2 milioane lei.

Titlurile bancare au avut evolutii diferite. In timp ce actiunile Bancii Transilvania au pierdut 0,9%, cele ale BRD au castigat 2,3%. Tranzactiile cu actiuni TLV au insumat 2,1 milioane lei, fiind transferate 2,1 milioane de actiuni. Pretul unui tiltu a ajuns la 1,0300 lei. In cazul BRD, s-au facut schimburi cu 110.500 actiuni, cu un rulaj de 1,4 milioane lei. Pretul titlurilor a urcat la 13,2000 lei/actiune.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.