Romania doreste investitii directe in special in domenii precum IT, componente auto, subansamble electronice, masini si aparate electrocasnice, rulmenti, mobila si industria lemnului, produse farmaceutice, realizarea de biocombustibili si, drept urmare, va promova masuri prin care capacitatea de absorbtie a acestor investitii sa se imbunatateasca, a stabilit Guvernul.

Ministrii au adoptat strategia privind politica industriala a Romaniei pana in 2008 si planul de actiune pentru 2005-2006. Documentele contin directiile de actiune pentru dezvoltarea industriei romanesti astfel incat aceasta sa devina compatibila cu structurile industriale din UE - consolidarea unui mediu de afaceri stabil si predictibil, cresterea competitivitatii, sporirea rolului cercetarii (acestui sector i se va aloca 1% din PIB, pana in 2007), protectia mediului, imbunatatirea pregatirii profesionale, dezvoltarea pietei libere si concurentiale, sustinerea intreprinderilor mici si mijlocii. Nu in ultimul rand, strategia pentru politica industriala prevede lichidarea societatilor neviabile din portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului si accelerarea privatizarii in industria de aparare.

Conform statisticilor guvernamentale, principala componenta a industriei romanesti este industria prelucratoare, care reprezenta in 2004 80% din volumul de activitate industriala. Segmentele de baza ale industriei prelucratoare sunt: metalurgie (27%), bunuri de consum (26%), chimie-petrochimie (20%), constructii de masini (11%) si electronica-electrotehnica (4%). In aceste sectoare sunt angajate circa 1,5 milioane de persoane. Din aceste date se constata o pondere relativ scazuta a sectoarelor care realizeaza produse cu valoarea adaugata mare, o pondere mare avand-o industriile consumatoare de resurse.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

{* *}

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.