In aceste zile este randul industriei de cablu sa se confrunte cu schimbari neanuntate ale sistemului de taxare a serviciilor sale, ce vor rezulta din modificarea Legii nr. 8/1996 privind Dreptul de Autor si Drepturile Conexe. Este vorba despre impunerea unei contributii de 1% din veniturile realizate lunar de firme in scopul finantarii Fondului national al cinematografiei si eliminarea plafonului maxim de 2% al remuneratiilor pe care operatorii le platesc organismelor de gestiune colectiva pentru drepturile de autor si conexe.

In primul caz, ACC a analizat legislatia din UE si a constatat ca nu exista o astfel de practica la nivelul tarilor europene. In cel de-al doilea, este vorba despre o prevedere care va antrena cresteri majore ale pretului abonamentelor la cablu pentru cei peste 3,5 milioane de clienti, cresteri ce se vor adauga celor rezultate din introducerea cotei de 19% TVA, incepand cu 1 iunie 2005.

Culmea, aceste sume sunt colectate de la abonati pentru a plati, prin intermediul societatilor de gestiune colectiva, drepturile de autor si conexe aferente emisiunilor cuprinse in canalele TV difuzate, din care 95% provin din alte tari. Nu sunt sume de care artistii romani sau cultura nationala sa poata beneficia, in afara cazului unei deturnari a scopului definit de lege pentru aceste plati.

"Cresterea pretului abonamentului la cablu prin modificarea acestor legi loveste in primul rand in abonati, in posibilitatea acestora de a cumpara servicii audiovizuale care le ofera informare si divertisment, a aratat Radu Petric, presedintele ACC. Ca la fiecare majorare de pret, se va reduce numarul clientilor si va creste numarul conectarilor ilegale. Nu doar operatorii de cablu vor inregistra pierderi, ci si statul, care va colecta mai putine taxe si impozite".

Cele doua initiative legislative au fost promovate extrem de rapid, fara consultarea industriei si chiar fara ca ministerul de resort - Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei - sa-si fi dat avizul pe acest proiect. Vor fi afectate 500 de companii care ofera servicii de comunicatii electronice la peste 3,5 milioane de clienti, in peste 10.771 de retele din 10.546 de localitati, prin munca a peste 12.000 de angajati.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.