Roman Abramovici, proprietarul clubului britanic de fotbal Chelsea si cel mai bogat rus, se poate lauda ca tocmai a adaugat niste miliarde de dolari in plus in contul sau.

Mastodontul Gazprom, controlat de Kremlin, i-a platit rusului de 38 de ani 13 miliarde de dolari pentru Sibneft, la care Abramovici era actionarul majoritar.

"Tot ce atinge acest om se transforma in masina de facut bani" nota profetic revista Forbes la inceputul anului, cand averea lui Abramovici era estimata la 14,7 miliarde de dolari.

Preluarea, cea mai importanta din istoria Rusiei a venit ca o surpriza dupa o perioada de rasturnari de situatie, care au culminat cu arestarea lui Hodorkovsky, un alt oligarh care a tinut primul titlu al presei internationale.

In prezent, analistii sunt de parere ca Abramovici are suficienti bani pentru a intretine 15 generatii care ii poarta numele.

Pe langa suma frumoasa pe care a obtinut-o, Abramovici a mai castigat ceva, care nu se poate traduce in bani: a castigat "puncte" in fata Kremlinului, care intentioneaza sa faca din Gazprom un jucator global pe piata resurselor naturale.

Lumea lui Abramovici, cu yachturi luxoase, elicoptere si fotbalisti de milioane de lire sterline intra in contrast puternic cu cea a "colegului" de top al oligarhilor post-comunisti Mihail Hodorkovsky, aflat acum in inchisoare pentru evaziune fiscala.

Daca totul ar fi decurs bine pentru Hodorkovsky, Sibneft ar fi ajuns in mainile grupului YUKOS, insa tranzactia in valoare de 11 miliarde de dolari a fost anulata in momentul arestarii in urma cu doi ani.

Abramovici, care apare timid in fata camerelor video, nu se poate bucura de un trecut "cu pedigree", ci mai degraba umil. Orfan inca din copilarie, Abramovici, care s-a nascut in oraselul Saratov, pe malul Volgai, este casatorit, are cinci copii si nu a iesit in evidenta cu excentritati sau excese.

Buzunarele sale largi au ajutat grupul de fotbal Chelsea (poreclit "Chelski") sa castige primul sau campionat in ultimii 50 de ani, insa era de asteptat dupa jumatatea de miliard de dolari pe care rusul i-a dat pentru jucatori de top.

Cei care stau cu ochii pe Abramovici au lansat teoria ca rusul ar cam vrea sa isi ia talpasita cu totul din Maica Rusia, pentru a nu risca sa il calce pe bataturi pe Putin, care i-ar putea rezerva aceeasi soarta cu a lui Hodorkovsky. Planul pare bine pus la punct: Abramovici a vandut deja RUSAL, cel de-al treilea producator de aluminiu din lume si si-a cumparat o proprietate imobiliara de invidiat in zona de lux a Londrei, Belgravia si un teren generos in afara capitalei, in regiunea Sussex. La acestea se adauga vanzarea Sibneft-ului si practic Abramovici este rupt aproape in totalitate de tara natala.

De Rusia il mai leaga doar un posibil al doilea mandat de guvernator al provinciei Ciukotka, la 6.000 de km de Moscova. Aceasta regiune inospitaliera, inghetata si parasita pare un loc de groaza, insa "da clasa" celulei lui Hodorkovsky.

Sursa: Reuters


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.