Pentru a avea sanse de cistig la Bursa, ori gindesti investitia pe care vrei sa o faci, ori lasi pe altcineva in care ai incredere sa gindeasca pentru tine. In caz contrar, mai bine joci la loterie

Unul dintre cei mai importanti indicatori care trebuie luati in calcul atunci cind dorim sa jucam la Bursa este P/E numit si PER. Indicele se calculeaza ca un raport intre pretul unei actiuni la Bursa si profitul pe actiune inregistrat de emitentul actiunii respective. Mai simplu spus, P/E exprima durata de recuperare a unei investitii intr-o actiune din profiturile obtinute de emitent. Cu cit indicele este mai mic (iar perioada de recuperare este mai redusa), cu atit este mai bine pentu investitori.

Pragul rentabilitatii

"Actiunile unei companii cu lichiditate buna, capitalizare buna cu un PER egal cu 15 sint de cumparat", recomanda jucatorilor de pe piata de capital Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta financiara KTD Invest. De fapt, pe linga PER, jucatorii trebuie sa tina seama si de un alt indicator important, si anume lichiditatea actiunii respective. Pentru ca, daca nu are lichiditate, ne putem trezi in situatia ca nu ne putem vinde actiunile atunci cind vom dori acest lucru. "Un PER bun la Bursa il au actiunile companiei Artom. Dar acestea nu au lichiditate si atunci putem avea o problema cind dorim sa iesim din joc", sustine Iulian Panait.

Corectii pe termen scurt

In general, dupa cresteri lungi pentru o anumita actiune urmeaza automat corectii, adica caderi. "Pe termen foarte scurt eu recomand celor care nu au jucat la Bursa, dar vor sa o faca, sa se abtina de la a cumpara actiuni. Sau, daca nu se pot abtine, sa o faca cu moderatie. Adica sa nu investeasca mai mult de 20% din suma pe care doreau sa o joace initial", spune Iulian Panait.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.