In urma modificarii legii, ritmul de crestere al pietei de software si servicii ar putea ajunge la 25%

Leasingul ca instrument de finantare este relativ nou in Romania, practic el explodand in ultimii doi ani. Pana acum, Legea leasingului permitea in lumea IT doar achizitiile de echipamente hardware. Legea romaneasca prevedea faptul ca nu se poate cumpara software in leasing. Din aceasta cauza companiile "ocoleau" legea cumparand sisteme, care ascundeau in spate atat hardware, cat si software. Prin modificarea legii, companiile pot sa cumpere mai usor produsele software. "Leasingul este de fapt un mecanism de finantare, care il ajuta pe cumparator sa plateasca in rate. Directorul unei companii va fi destul de reticent atunci cand ii vei face o propunere pentru un proiect de implementare a gestiunii unei intreprinderi, spunandu-i ca trebuie sa dea pe loc 100.000 de dolari numai pe licente software. Du-te la acelasi director si spune-i ca va plati timp de doi ani cate cinci mii de dolari pentru licentele software. S-ar putea sa vada altfel lucrurile", este de parere Florin Talpes, presedintele Asociatiei Nationale a Industriei de Software si Servicii.

"Influenta majora va fi in zona corporate. Companiile isi vor reduce costurile operationale, datorita faptului ca multe dintre ele vor putea de acum sa cumpere licente software de milioane sau chiar zeci de milioane de euro", sustine Varujan Pambuccian, initiatorul modificarii Legii leasingului in Parlament.

Un alt efect al modificarii Legii leasingului ar fi diminuarea pirateriei de pe piata de retail. Daca ar fi sa facem o comparatie, vanzarile de calculatoare au explodat in momentul in care s-au putut cumpara in rate. In acest moment, rata de piraterie software este de 70 la suta. Luand in calcul nivelul de dezvoltare economic al Romaniei, rata ar putea scadea pana la 50-55 la suta prin usurarea eforturilor financiare depuse de cumparatorul de software. "2005 va fi mai mult anul de cautare a solutiilor, si abia in 2006 se vor face simtite efectele legii, cand vom asista la o crestere substantiala a pietei romanesti de software", spune Talpes. In cazul achizitiilor de software, se pune intrebarea de unde isi recupereaza companiile de leasing banii, atunci cand un cumparator se afla in incapacitatea de a mai achita software-ul cumparat. Exact ca in cazul oricarui alt produs, societatea de leasing recupereaza licenta software, pentru a o vinde pe o piata secundara. "Piata secundara se va dezvolta mult mai usor pentru software-ul la pachet, pentru software-ul nepersonalizat (n.r. sisteme de operare, utilitare, antivirusi)", declara Magda Popescu, avocat la Burchel si Asociatii.

Probleme pot aparea cand vine vorba de un software de gestiune a societatii, care este personalizat pentru o anumita firma. Este greu de crezut ca ar mai exista o alta companie interesata de software-ul respectiv. "In plus, software-ul este strans legat de servicii adiaciente. Din moment ce serviciile au un caracter imaterial, se pune problema modului delimitarii intre software si servicii si cine suporta cheltuielile pentru una si cine suporta pentru cealalta", este de parere Magda Popescu. Au fost dezbatute eventualele rezolvari ale problemelor ridicate de software-ul personalizat in cadrul unui grup de lucru initiat de ANIS, cu participarea reprezentantilor asociatiilor de leasing, ai societatilor de leasing si ai companiilor de software. "Pot exista diverse variante, fie ca e vorba de un "buy-back", fie de o asigurare colaterala a riscului", precizeaza Magda Popescu. "Prin practica, vom ajunge la cele mai bune solutii. Practicile cele mai bune sunt cele care supravietuiesc", incheie Talpes.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.