interviu cu Wolfgang Roth, vicepresedintele BEI

Vicepresedintele BEI, Wolfgang Roth, in a carui responsabilitate revin operatiunile financiare ale bancii in Romania, este prezent la masa-rotunda cu Guvernul Romaniei, organizata incepand de ieri la Bucuresti. In dezbaterea cu presa, desfasurata inaintea lucrarilor, oficialul s-a declarat nesatisfacut de colaborarea institutiei cu tara noastra si a invocat dificultatile intampinate in negocieri, dar a recunoscut si slaba implicare a BEI.

El afirma ca este curata nebunie acordarea unui contract pentru construirea unei autostrazi fara licitatie, referitor la scandalul legat de contractul cu firma americana Bechtel. Institutie autonoma la care actionari sunt tarile membre ale Uniunii Europene, BEI este din 1958 instrumentul prin care au fost finantate proiecte ce au grabit integrarea economica a Uniunii. Din 1990 a fost deschisa finantarii pregatirea candidatilor la aderare, care au primit imprumuturi avantajoase pe termen mediu si lung in valoare de 25 miliarde de euro. Romania a imprumutat pana anul acesta aproape 3,4 miliarde de euro.

- Care sunt asteptarile legate de masa-rotunda la care participati alaturi de liderii Romaniei?
- Principala problema, asa cum stiti, este un trecut in care Romania nu a avut intotdeauna o reputatie buna in multe privinte, o problema grava fiind coruptia. O astfel de conferinta este foarte utila pentru consolidarea increderii. Consider ca in ultima perioada s-au facut pasi inainte si vrem sa promovam investitii directe mai consistente in Romania.

- Coruptia mai constituie o piedica in calea imprumuturilor din partea BEI?
- Coruptia este o problema in orice tara. Ati auzit probabil de recentele cazuri de coruptie din Koln si MUnchen. Noul stadion de fotbal din MUnchen a constituit si un teren pentru coruptie. Coruptie exista si in vestul Germaniei. Lupta impotriva coruptiei este permanenta. Trebuie sa fii tot timpul cu ochii in patru.

- Sunt proiecte pe care BEI ar fi dorit sa le finanteze si a avut retineri?
- Nu. Foarte importante sunt investitiile in domeniul mediului. Este vorba in special despre tratarea apei. Romania are probleme mari in furnizarea apei, in comparatie cu standardele Uniunii Europene. Ceea ce dorim sa finantam mult, mult mai consistent sunt micile afaceri, prin intermediul bancilor locale, dar si prin investitii directe. Consider ca restructurarea economiei tarii va fi mai eficienta cu ajutorul investitiilor directe.

- Considerati piata financiara din Romania una de incredere?
- Sectorul bancar nu este o mare problema. Standardele europene se regasesc in Romania din ce in ce mai mult. Piata financiara se amelioreaza si se apropie de standardele din celelalte tari vecine si in acest moment nu vad o problema serioasa in aceasta privinta.

- Care vor fi obligatiile, contributia Romaniei dupa aderarea la UE, in calitate de actionar la BEI?
- Este o obligatie a contractului de aderare. Nimeni nu devine membru al UE fara sa devina actionar la BEI. Contributia se calculeaza in functie de marimea tarii si de Produsul Intern Brut. Capitalul pe care Romania il va subscrie la BEI se va ridica la 849 milioane de euro. Din aceasta suma va plati doar cinci la suta, adica 42,5 milioane. Alte 107,5 milioane vor fi contributia Romaniei la rezervele BEI. Totalul de 150 de milioane va fi platit de Romania in opt transe pe o perioada de sase ani dupa aderare.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.