Potrivit Codului Fiscal, activitatea de creare de programe pentru calculator este
scutita de plata impozitului pe salarii. Orice companie care indeplineste conditiile prevazute de lege poate beneficia de aceasta facilitate si poate salva in fiecare luna bani frumosi pentru bugetul propriu.

"Ei se aseamana cu noi mai mult decat orice alt competitor, fost sau actual", spunea Bill Gates intr-un interviu acordat revistei "Forbes". Era momentul in care Microsoft se amuza blajin de miscarile celor de la Google, ca un adult de primii pasi ai unui tanc de cateva luni. Insa cand Google a crescut mare si a inceput sa racoleze angajati Microsoft, s-a dezlantuit un razboi ce va tine multa vreme capul de afis al stirilor economice de pretutindeni. In ultimele zile, mii de titluri anuntau procesul anului: Google impotriva Microsoft.

Inceputurile

Google s-a lansat ca motor de cautare. A reusit sa se impuna ca lider in domeniu si acum se spune ca gaseste cuvinte aflate in mult peste 8 miliarde de pagini web, avand milioane de utilizatori zilnic. De anul trecut, Google are si o versiune in limba romana: www.google.ro, care face parte din numeroasele versiuni localizate ale Google.

Microsoft e parintele Windows, sistemul de operare ce a revolutionat lumea computerelor personale. Multe dintre computerele vandute pe piata mondiala au deja preinstalat Windows. Datorita lui, Bill Gates a ajuns sa domine de ani buni topul miliardarilor lumii.
Nici Google si nici Microsoft nu s-au oprit insa la lucrurile pe care le faceau deja. Microsoft a achizitionat zeci de mici afaceri care i-au adus in timp bani si faima. Un exemplu elocvent este www.hotmail.com, achizitionat in 1997, in urma unei tranzactii a carei valoare speculativa a fost de aproape 400 de milioane de dolari. Google, pe de alta parte, si-a inceput ascensiunea mai tarziu, dupa anul 2000. A lansat produse si servicii concurente celor mai mari intreprinderi ale Internetului. Google tintea spre varful piramidei.

Era inevitabil ca, la un moment dat, cei doi competitori sa se ciocneasca. Comentatorii spun insa ca, pana acum, orice confruntare ar fi semanat cu lupta clasica dintre David si Goliat. Dar, din iulie 2005, Google a depasit pozitia de outsider din clubul select al gigantilor economiei americane si a atacat varful piramidei.

Pretextul Kai-Fu Lee

Atunci cand Microsoft a intrat in forta pe piata chineza, il desemnase deja pe Kai-Fu Lee in postul de manager al opera-tiunilor. Dr. Lee era seful Natural Interactive Services Division din cadrul Microsoft, divizie responsabila pentru dezvoltarea unor tehnologii si servicii care sa faca interfetele produselor software mult mai simple si mai naturale pentru utilizatori. Dar, la un timp dupa inscaunarea sa, Lee si-a dat demisia de la Microsoft si a ales sa lucreze pentru Google, devenind chiar seful operatiunilor Google pe piata chineza.

"Tradarea" lui Lee i-a suparat atat de tare pe sefii Microsoft, incat au cerut instantei judecatoresti sa-i interzica sa lucreze la Google cel putin pentru perioada in care se desfasoara procesul. Au mai cerut ca Lee sa nu se ocupe de sarcini asemanatoare celor pe care le-a realizat pentru Microsoft. Considerau ca aceasta este pedeapsa potrivita pentru un om acuzat de lipsa de loialitate fata de angajatorul sau. Se pare ca Lee a schimbat mai multe e-mailuri cu presedintele Google, Eric Schmidt, si co-fondatorii companiei, Sergey Brin si Larry Page, in timp ce inca mai lucra pentru Microsoft.

Amanunte picante promit sa apara la fiecare infatisare a partilor la tribunal. In acelasi timp, din umbra razbat alte doua subiecte extrem de interesante legate de acest caz, unul pentru avocatii americani, celalalt pentru piata de Internet.

Teoria "dezvaluirii inevitabile"

Avocatii Microsoft au invocat in instanta teoria "dezvaluirii inevitabile". Aceasta spune ca, in anumite circumstante, o persoana nu poate impiedica dezvaluirea unor informatii confidentiale atunci cand trece de la un angajator la altul. Pentru americani, o astfel de idee este mai mult de-cat periculoasa, acestia neacceptand posibilitatea ca, in lipsa unui acord semnat cu angajatorul actual, angajatul sa poata fi tinut pe loc de o obligatie generala de neconcurenta, atunci cand alege un alt loc de munca.

Cert este ca, in ultimele saptamani, actiunile Google au trecut pentru prima data pragul de 300 de dolari bucata. Se infirma astfel previziunile pesimiste care le clasau in categoria "baloanelor de sapun" din industria IT.

Google valoreaza un sfert din Microsoft
Dupa mai putin de un an de la listarea la bursa americana, Google este evaluat la aproape un sfert din valoarea de piata a Microsoft, ajungand la o capitalizare bursiera de 80 de miliarde de dolari. "Micul gigant" nu are de gand sa se opreasca aici. Microsoft pare urmatoarea sa tinta, mai ales ca multe dintre noile tehnologii dezvoltate de Google sunt competitoare directe ale produselor Microsoft.

Diferenta majora dintre cele doua companii nu se regaseste doar la nivelul sumelor de bani pe care le produc si administreaza si nici la specificul produselor fiecaruia. Ceea ce pare sa-l sperie cel mai tare pe Bill Gates este entuziasmul care inca mai exista in spiritul concurentei sale. Google a inteles ca dezvoltarea rapida este cheia dominatiei unei piete si acum nu face decat sa aplice aceasta regula. E mereu in contact cu utilizatorii, tine seama de opiniile lor si scoate, din doua in doua saptamani, cate o versiune imbunatatita a produselor proprii. Imprastie o multime de zvonuri pe piata si strange bani din asta.

Lui Microsoft ii trebuie doua luni sa dezvolte noile versiuni ale programelor sale. Daca Microsoft va face vreodata un salt inapoi pe vreuna dintre pietele pe care le domina acum, acest lucru se va datora Google, si nu Yahoo! sau AOL.

Poarta de intrare in Internet

Asa arata visul oricarui net-intreprinzator. Daca poti fi tu acela care sa indrume utilizatorul spre cele mai neobisnuite resurse ale Internetului,
atunci ai un loc asigurat in raiul bogatilor lumii. Microsoft a visat, poate, la acest rol atunci cand a gandit Windows ca pe un "portar" mereu la indemana, pe orice computer din lume. Google fura insa, din ce in ce mai tare, din portia de fericire a Microsoft, atunci cand se lauda ca peste 45% din americani au setat cel putin o data in viata ca pagina de pornire in Internet adresa www.google.com.
Google Desktop Search este alta declaratie de razboi facuta Microsoft. Este superior tehnologiei de cautare printre fisierele locale de pe computerele noastre pe care o contine Windows. Zvonuri din ce in ce mai dese spun ca Google ar pregati lansarea unui browser de Internet si chiar lansarea propriului sistem de operare, bazat pe tehnologia Linux.

Google Talk, clientul de mesagerie instanta, lansat recent, a inregistrat un succes nebun, desi este lipsit de multe dintre facilitatile oferite de rivalii Yahoo! Messenger sau MSN Messenger. Nu multi il folosesc, dar toata lumea a auzit de el. De fapt, se crede ca in viitor Google Talk va impune tendintele pe piata comunicatiilor de voce pe Internet. El se incadreaza intr-o serie de piese ale unui puzzle pe care Google poate decide la un moment dat sa le uneasca: Gmail (sistemul de e-mail gratuit), Google Picasa (editor gratuit si organizator de imagini), Google Earth (harti virtuale) si multe altele.

La o privire atenta, putem observa ca Google nu face doar produse perfecte. Unele dintre ele n-au mai cunoscut imbunatatiri de la momentul lansarii. Ramane totusi foarte clara noua strategie a fondatorilor Google, care prefera sa construiasca in loc sa cumpere. Lansarea Google Talk este cel mai bun exemplu. S-a vorbit multa vreme ca Google ar dori sa cumpere compania producatoare a software-ului de comunicatii-voce "Skype". Acum, dupa lansarea Google Talk, Skype a demarat discutiile cu eBay, temandu-se, poate, ca valoarea sa de piata se poate diminua in orice moment din cauza noului produs Google.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.