Consiliul Concurentei (CC) a publicat Raportul anual pe anul 2004, care reflecta activitatea CC si modul in care agentii economici si autoritatile publice respecta regulile concurentei si ajutorului de stat, informeaza un comunicat al institutiei.

Raportul este structurat in sase capitole - Concurenta, Ajutor de stat, Sectoare reglementate, Promovarea culturii concurentei, Relatii internationale si integrare europeana si Proiectul de Twinning Phare, documentul oferind o imagine analitica si sintetica, atat asupra activitatii autoritatii de concurenta, cat si asupra mediului concurential in Romania.

Consiliul Concurentei si-a orientat obiectivele prioritare catre cerintele acquis-ului comunitar care, in domeniul concurentei, sunt de aplicabilitate imediata si nu dupa aderare, cum este cazul altor capitole de negociere.

Acestea au vizat, in principal aspectele legate de armonizarea deplina a legislatiei nationale cu cea comunitara, continuarea intaririi capacitatii administrative a institutiei, astfel incat legislatia in domeniul concurentei si ajutorului de stat sa fie aplicata la standardele comunitare.

Totodata, s-a urmarit aplicarea efectiva a legislatiei in domeniul concurentei si ajutorului de stat, elaborarea si aplicarea unei strategii coerente de promovare a culturii concurentei, care sa faca posibila promovarea efectiva si eficienta a politicii in domeniul concurentei si ajutorului de stat.

A mai reprezentat un reper pentru Consiliul Concurentei promovarea unui dialog cu autoritatile centrale in cadrul grupurilor de lucru interministeriale, cu autoritatile de reglementare sectoriala si cu alte institutii si organizatii pe baza unor protocoale de colaborare, precum si cu mediul privat din Romania.

Procesul de armonizare a legislatiei romanesti cu reglementarile comunitare reprezinta un obiectiv esential al strategiei de aderare la Uniunea Europeana si, in acelasi timp, o obligatie juridica ce decurge din Acordul European de Asociere Romania - Uniunea Europeana, ratificat prin Legea nr.20/1993. Armonizarea legislatiei nationale cu acquis-ul comunitar este totodata una dintre conditiile care determina progresul in procesul de negocieri pentru aderare.

In cursul anului 2004, Consiliul Concurentei si-a intensificat eforturile pentru asigurarea armonizarii depline a legislatiei nationale in domeniul concurentei si ajutorului de stat.

Aceste acte normative au constituit suportul pentru: 33 de investigatii declansate in anul 2004, atat ca urmare a plangerilor dar si din proprie initiativa; 50 de decizii de sanctionare a agentilor economici, totalizand 85,9 miliarde lei ROL


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.