Romgaz se privatizeaza. Metoda e aceeasi, dar romanii au devenit extrem de sensibili, deoarece Petrom nu e cel mai reusit exemplu de privatizare.

Romgaz, profit de 3.800 miliarde de lei in 2003

Romgaz si Petrom sunt cei doi mari jucatori in piata gazelor. Petrom produce 5,5 miliarde mc anual, iar Romgaz, 6,5-7 miliarde mc/an. Dupa privatizarea Petrom cu OMV, Romgaz este urmatoarea mare companie interesanta la privatizare. Metoda este aceeasi ca la Petrom - 31 la suta actiuni cumparate in prima faza, urmata de o marire de capital pana la 51 la suta. "Prin aceasta metoda statul este scos din joc. Decizia ii apartine exclusiv investitorului strategic. Metoda nu este corecta pentru resursele de titei si gaze", ne-a declarat o importanta sursa guvernamentala. Conform acesteia, nici Petrom si nici Romgaz nu s-au aflat in pozitia de companii decapitalizate. ,Romgaz, spre exemplu, a avut un profit de 3.800 miliarde de lei in 2003. In 2004, profitul a fost si mai mare, caci a crescut pretul gazelor interne. Romgaz sa tina la pret", declara sursele citate.

Petrom-OMV, profit de 140 milioane de dolari din "gaze noi"

Petrom face profituri uriase si din exploatarea si comercializarea celor aproape 6 miliarde mc de gaze. Intre acestea, circa 200-250 milioane mc sunt gaze noi si, prin Legea petrolului, au dreptul de a fi comercializate cu 80 la suta din pretul gazelor din import, adica 140 dolari/1.000 mc, declara aceleasi surse guvernamentale. Numai ca Petrom vinde un miliard de mc de gaze drept ,gaze noi", iar profitul este de 140 milioane de dolari pe an.

Privatizarea prin investitor financiar, nu strategic

Personalitati din Guvern sustin ca o privatizare corecta la Petrom ar fi trebuit sa se faca cu un investitor financiar, pe bursa, nu cu investitor strategic. ,In Memorandumul semnat cu FMI, Romania s-a angajat sa privatizeze rezervele. Dar FMI nu ii interzice investitorul financiar", ne-a declarat Gheorghe Buliga, presedintele Agentiei Nationale a Resurselor Minerale. Iar pentru ca la vanzarea Romgaz sa nu aiba loc discutii ca la Petrom, avocatul Catalin Dancu considera ca actualii guvernanti trebuie sa puna conditii clare pentru statul roman: garantii pentru rezerve, atentie la restructurarea de personal si clauze speciale pentru gazele naturale.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

{* *}

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.