Proiectele de investitii derulate in Romania cu asistenta Agentiei Romane de Investitii Straine (ARIS) vor insuma, in urmatorii doi ani, 875 milioane de euro si vor duce la crearea a 8925 de locuri de munca, se arata intr-un comunicat al agentiei. ARIS mentioneaza ca investitorii straini din Romania s-au orientat, in ultima perioada, dinspre domeniile traditionale, precum prelucrarea in lohn, textile si alte sectoare cu valoare adaugata mica, catre sectoare a caror dezvoltare presupune utilizarea inaltelor tehnologii.

In ceea ce priveste situatia din primele zece luni ale anului, Banca Nationala a Romaniei a inregistrat un flux al investitiilor straine directe in valoare de 1,88 miliarde de euro, cu circa 45% mai mult fata de perioada similara a anului trecut. In consecinta, ARIS confirma depasirea cifrei estimate de 3,4 miliarde euro pana la sfarsitul anului, ceea ce inseamna un volum de investitii dublu fata de anul trecut si cu 70% peste estimarile de la inceputul anului. Aceasta crestere s-a realizat pe fondul finalizarii privatizarii Petrom, preluata de OMV pentru 1,5 miliarde de euro, si a performantei sporite in atragerea investitiilor. Fluxul de investitii straine directe va ajunge in acest an la circa 200 de dolari pe cap de locuitor, dublu fata de nivelul din anii trecuti. Cu toate acestea, Romania se afla in urma altor tari din Europa Centrala si de Est, precum Croatia (444 de dolari), Cehia (254 de dolari), Estonia (665 de dolari) si Ungaria (248 de dolari).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.