Doua din cinci companii de asigurari au iesit in pierdere, dupa ce despagubirile RCA au crescut in prima jumatate a anului cu aproape 30%. Accidentele au costat 164 de milioane de euro, adica 80% din totalul despagubirilor platite de asiguratori.

Potrivit datelor Comisiei de supraveghere a Asigurarilor (CSA), volumul primelor brute subscrise din asigurari obligatorii auto este asteptat sa ajunga la sfirsitul acestui an la 550-600 milioane de euro. Cum deja in primele sase luni soferii au provocat daune in valoare de 164 de milioane de euro, rezulta ca aproximativ 30% din banii dati pe RCA s-au intors catre acestia. Comparativ cu anul 2004, cind valoarea daunelor auto in primul semestru a fost de 127,5 milioane de euro, avem o crestere de 28%.

Specialistii din asigurari sustin ca preponderenta reprezentata de segmentul auto in totalul daunelor platite de asiguratori se datoreaza in primul rind cotei asigurarilor auto in piata. Adica aproximativ 54% din total in primul semestru al anului. Datele furnizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor arata ca 25 de companii au inregistrat profit, comparativ cu 16 companii care au suferit pierderi.

Cifrele reci ale statisticii

In Romania, daunele platite pe segmentul auto sint in crestere. Astfel, daca acestea au reprezentat 164 de milioane de euro in primele sase luni ale anului, adica aproape 80% din total, in 2003 au atins 181 de milioane de euro - 88% din total, respectiv 85% din piata in 2004, cind daunele au fost de 255 de milioane de euro. Din evidentele politiei, parcul auto din Romania are aproape 4,32 milioane de autovehicule, fata de 2,2 milioane in 1990, numarul de autoturisme dublindu-se in acest interval, de la 1,22 milioane la 3,22 milioane. Exista 700.000 de posesori de permis auto numai in Bucuresti. Analistii spun ca principalele mijloace de scadere a daunelor auto sint realizarea unei baze de date comune cu CSA si cu politia realizarea unui control mai eficace din partea fortelor de ordine.

Piata este in crestere

Piata asigurarilor din Romania a crescut cu 40%, ajungind la 644 de milioane de euro in primul semestru al anului 2005, iar previziunile analistilor indica o crestere a pietei pina la 1,1-1,2 milioane de euro. Volumul total al asigurarilor incheiate anul acesta a crescut cu 38%, ajungind la valoarea totala de 508 milioane de euro, in timp ce asigurarile de viata au crescut cu 53%, atingind nivelul de 136 de milioane de euro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

{* *}

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.