Sezonul turistic 2005 a fost unul dintre cele mai slabe din ultimii ani. Numarul turistilor a scazut cu 10% fata de 2004. Anul viitor nu va fi mai bun, deoarece preturile vor creste.

Bilantul Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism este suficient pentru ca oricine sa-si faca o idee despre situatia in care se afla litoralul romanesc. Numarul turistilor care si-au petrecut vacanta in statiunile de la Marea Neagra a scazut cu 10% fata de anul trecut, ajungind la aproximativ 1.200.000. Numarul turistilor straini a ramas aproximativ acelasi - 100.000 - la fel ca in 2004. Cum cererea pentru destinatiile externe a crescut, este clar ca litoralul romanesc a pierdut competitia pe piata turistica. Mai mult, unii proprietari de hoteluri intentioneaza sa renunte la afaceri. Problemele sint aceleasi de ani de zile: plaje neintretinute, ciini vagabonzi, apa murdara, calitatea slaba a cazarii si a mesei, la care se adauga si servirea, precum si lipsa posibilitatilor de agrement.

Scumpire de 35%

Preturile care se prefigureaza anticipeaza un sezon 2006 nu foarte reusit. Hotelierii ezita sa dea tarife ferme pentru anul viitor, deoarece preturile la utilitati cresc, iar problema TVA inca nu s-a clarificat. Cei care au prezentat ofertele au operat cresteri ale tarifelor cu 7-15%, iar in unele cazuri chiar pina la 35%", a spus Lucia Morariu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism. Problema este ca o asemenea crestere ar scoate Romania de pe piata turistica, lucru constientizat, probabil, si de catre hotelieri.

Renuntare

Si acest an s-a confirmat faptul ca turistii straini vor, in primul rind, calitate, lucru destul de greu de gasit la noi.Hotelurile renovate reprezinta aproximativ 20% din capacitatea de cazare", spune Ciprian Popescu, diretor de agentie de turism si reprezentantul TUI in Romania. Acesta considera ca numarul de turisti straini care au venit anul acesta reprezinta virful care poate fi atins cu actuala capacitate a hotelurilor renovate.

Mai mult, deoarece multi agenti economici de pe litoral isi incep tirziu activitatea, touroperatorii straini au cerut scurtarea sezonului turistic la doar doua luni: iulie si august, lucru care ar fi fatal. Cum majoritatea hotelurilor nu mai sint atractive nici pentru romani, care se indreapta spre Bulgaria, Turcia, Grecia sau Spania, multi hotelieri se gindesc sa renunte. Sint hotelieri care vor sa inchida sau sa vinda unitatile", spune Lucia Morariu.

Relaxare fiscala

Operatorii considera ca de actuala stare de lucruri este responsabil factorul politic. Scumpirea utilitatilor si numeroasele taxe si impozite au condus, spun acestia, la o crestere accelerata a preturilor. A fost dat ca exemplu cazul statiunii Mamaia, unde hotelierii platesc nu mai putin de 27 de taxe catre autoritatile locale. Printre masurile propuse de ANAT pentru relansarea litoralului romanesc se numara generalizarea cotei 9% de TVA pentru toate activitatile din turism si scutirea de TVA pentru exportul turistic pentru cel putin cinci ani, elaborarea unui sistem de facilitati pentru operatorii aerieni implicati in aducerea de turisti in Romania, pe principiul turist adus, pentru o perioada de minimum cinci ani, si scutirea totala de impozite pe profitul reinvestit pentru prestatorii din turism pentru aceeasi perioada.

Se considera ca astfel hotelierii vor putea investi in bazele pe care le detin. Ramine de vazut daca, prin adoptarea acestor masuri, acestia vor fi motivati sa investeasca, lucru care nu l-au facut pina acum. Cert este ca, pe drumul pe care merge, litoralul romanesc va mai fi atractiv doar pentru localnicii care vor sa faca plaja.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.