Societatea Nationala de Radicomunicatii (SNR) a inceput testarea tehnologiei WiMAX, care va permite operatorului sa dezvolte noi servicii adresate clientilor rezidentiali si companiilor, informeaza un comunicat al SNR.

Primele servicii de Internet fara fir de banda larga vor fi lansate, in Romania, in primul trimestru al anului viitor, in timp ce in lume lansarea va avea loc in luna decembrie 2005. Tehnologia WiMAX permite clientilor aflati pe o raza de maximum 20 kilometri in jurul statiei de baza sa beneficieze de conexiuni radio stabile de cel mult 10 Mbps, iar cei situati la 30 kilometri de antena pot beneficia de legaturi de maximum 2 Mbps.

Serviciile, de care vor putea beneficia ambele categorii de clienti, sunt pachete combinate de voce (telefonie locala, nationala si internationala), date (conexiuni Internet) si video (streaming video). Primele implementari WiMAX ale SNR vor permite accesul Internet de banda larga al clientilor aflati in acele zone care nu dispun de conexiune DSL sau prin cablu coaxial (CATV). Standardul tehnologic WiMAX (Woldwide Interoperability for Microwave Access) a fost creat de catre grupul american Intel.

SNR a raportat, in 2004, o cifra de afaceri de 212,3 milioane de lei si un profit brut de 22,7 milioane lei. Societatea estimeaza o crestere cu 20-25% a veniturilor totale pentru anul 2005, la peste 75 milioane de euro, si un profit net de aproape 10 milioane de euro.

Conducerea societatii si-a propus ca, alaturi de transmisii de date, Internet, retele virtuale private (VPN), telefonie fixa si comunicatii prin satelit, sa adauge la portofoliul SNR si serviciile ADSL, care vor deveni disponibile dupa semnarea unui acord cu Romtelecom.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.