Presedintele Traian Basescu a precizat sambata, la intoarcerea din SUA, ca nu sustine continuarea contractului cu Bechtel, asa cum a fost semnat documentul de catre reprezentantii fostului Guvern. Seful statului a spus ca intalnirea cu conducerea Bechtel a fost cea mai delicata dintre intrevederile cu reprezentantii comunitatii de afaceri din SUA. "Intalnirea, care nu a fost la cererea noastra, ci a firmei, a vizat contractul semnat pentru autostrada Transilvania. Pozitia mea a fost foarte transanta: prioritatea Romaniei este investitia pe Coridorul IV", a mentionat Basescu.

El a spus ca, in discutia cu presedintele companiei, a precizat faptul ca acest contract a fost semnat in conditii ilegale, iar conditiile de semnare nu respecta nici standardele europene, nici legislatia romana. "Contractul are arbitraj la Paris. Foarte interesant: pe banii tai sa faci arbitraj unor eventuale nerespectari de contract, la Paris", a completat presedintele. El sustine ca in cadrul intrevederii a spus ca trebuie renegociate conditiile tehnico-economice, "care nici macar nu au fost aprobate de fostul Guvern". "Trebuie renegociate preturile, conditiile, finantarea, dar aceasta afirmatie este strict sub rezerva vointei Guvernului, presedintele neputand sa angajeze contracte. Din acest punct de vedere, nu am cum sa sustin continuarea contractului in conditiile in care a fost semnat", a mai spus Basescu.

El sustine ca l-a informat despre acest lucru si pe presedintele american al Bechtel. "Am lasat insa posibilitatea ca, in negocierile cu Guvernul, acest contract, care nu este o prioritate, dar care este inceput si semnat, sa fie continuat cu resurse in limita posibilitatilor actuale ale bugetului Romaniei, plecand de la premisa ca Romania nu poate construi simultan doua autostrazi", a mai spus Basescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.