O noua tehnologie pentru un acces mai facil la Internet va fi tesata in Romania. Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) a anuntat ca furnizorii de servicii de comunicatii in banda larga vor putea efectua teste in reteaua de acces a Romtelecom, pentru a evalua compatibilitatea tehnologiei VDSL cu celelalte tehnologii folosite pentru furnizarea serviciului de acces la Internet, precum si oportunitatea implementarii ulterioare a acesteia.

Diferenta pentru utilizator dintre ADSL si VDSL este viteza de transmisie a datelor, respectiv largimea de banda. Astfel in timp ce echipamentele ADSL permit o rata de transmisie de maxim 8 Mbps, in practica atingandu-se de regula

1-2Mbps, echipamentele VDSL pot atinge teoretic valori de 68 Mbps sau chiar mai mult (in exploatare atingandu-se valori de 15-20 Mbps).

VDSL este o tehnologie care in momentul de fata permite cea mai mare rata de transmisie a datelor, incluzand alaturi de furnizarea de Internet de mare viteza si transmisia video digitala, precum si servicii telefonice. Astfel furnizorii de servicii de comunicatii electronice vor putea oferi servicii integrate (voce, date, video) prin firul de telefon similare cu cele furnizate prin intermediul retelelor CATV.

Testele au loc in urma cererii unor furnizori de a implementa aceasta tehnologie. Ele sunt necesare pentru a se vedea daca tehnologia VDSL interfereaza cu alte tehnologiile xDSL (in special ADSL), dar si pentru verificarea compatibilitatii VDSL cu aplicatiile pentru radioamatori sau comunicatile audiovizuale, care folosesc acelasi spectru de frecvente.

Pe perioada testelor, se vor putea oferi experimental accesul la Internet de mare viteza, televiziune digitala de tip multicanal, sau servicii video la cerere.

Tehnologia VDSL este mai scumpa. Cu toate acestea, pretul ei va scadea o data cu utilizarea ei in practica. In Europa, in Norvegia, Franta, Austria si Spania, VDSL este in faza de testare sau s-a initiat procesul de a fi introdus in utilizare.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.