MasterCard isi va face debutul la bursa din New York, pregatind una dintre cele mai spectaculoase listari din acest an.

Aflata pe locul doi in topul celor mai mari companii de carduri bancare, MasterCard planuieste sa-si scoata capitalul social la mezat.
Suma pe care vrea s-o atraga de la investitori este de 2,45 miliarde de dolari, pentru 49a din actiuni. Ceea ce inseamna ca valoarea companiei se apropie de 5 miliarde de dolari. De intermedierea actiunilor la bursa se va ocupa firma Goldman Sachs. Compania se afla in prezent in proprietatea a 1.400 de institutii financiare.

MasterCard, sub sigla careia se afla majoritatea cardurilor din Romania, a fost fondata in 1966. Primii pasi ai companiei in directia listarii la bursa din New York au fost facuti in 2002, cand s-a transformat din asociatie in companie pe actiuni.

Intentiile privind listarea la bursa au fost facute publice la sfarsitul lunii august. MasterCard a explicat ca aceasta transformare ii va permite sa atraga suficiente fonduri pentru a remunera bancile fondatoare, dar si pentru a face fata concurentei din partea Visa. Anul trecut, vanzarile MasterCard au fost la jumatate fata de cele ale Visa. Nici Visa nu e scutita de presiuni privind listarea la bursa. Analistii financiari sustin ca dupa ce actiunile MasterCard vor fi tranzactionate liber, actionarii Visa vor dori si ei listarea la bursa.

Romanii au mai mult carduri MasterCard

Pe langa marca MasterCard, compania mai administreaza si cardurile Maestro si Cirrus. Acestea sunt cele mai simple carduri de pe piata, ceea ce explica faptul ca au fost printre primele lansate in Romania. In portofelele romanilor se aflau, la sfarsitul lui martie, 6 milioane de carduri, potrivit datelor BNR. Dintre acestea, 2,98 milioane erau emise de Visa. Ceea ce inseamna ca sub sigla MasterCard au fost emise putin peste 3 milioane de carduri.

Firme mari care nu sunt cotate

> Visa
> Hertz (inchirieri auto)
> Cora


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.