Abonatii telefoniei fixe sau mobile, daca isi schimba furnizorul de telefonie, sunt obligati sa isi schimbe si numarul la care sunt apelati. Una dintre cerintele UE cuprinsa in aquisul comunitar este si aceea ca in Romania sa se creeze posibilitatea abonatilor sa se mute de la un operator la altul fara sa-si piarda numarul de telefon.

Portabilitatea ii va scuti de batai de cap pe cei care trebuie sa trimita scrisori, mesaje sau chiar sa anunte public schimbarea numarului de telefon o data cu trecerea de la un operator la altul sau cu schimbarea domiciliului. Ministrul Comunica-tiilor si Tehnologiei Informatiei, Szolt Nagy, a afirmat ca pana la finele acestui an va incepe procesul de portabilitate, urmand ca acesta sa se finalizeze in 2006. Din nefericire, lucrurile au demarat greu si specialistii considera ca portabilitatea va fi posibila abia in 2007. In al doilea rand, exista o rezistenta din partea operatorilor principali care vor avea cheltuieli suplimentare.

Posibilitate tehnica exista, ramane de gasit solutia
"La gimnastica, sportivul trebuie sa execute figuri libere, alese de el, dar si figuri impuse, hotarate de juriu. Asa este si in ceea ce priveste portabilitatea si dorinta operatorilor de a o face sau nu", ne-a spus seful Serviciului Numerotatie al Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), Paul Fischer. Pana la sfarsitul acestui an se va lua o decizie in acest sens, in 2006 se vor stabili detaliile tehnice, iar in 2007 se va realiza primul transfer dintr-o retea in alta, cu pastrarea numarului telefonic.

Cu toate acestea, portabilitatea va fi doar regionala (in cadrul judetului) si in acelasi tip de telefonie (fix-fix, mobil-mobil). Acest ,moft" il va costa si pe solicitantul care va fi portat. In tarile occidentale, mutarea scoate din buzunarul abonatului de la 0 la 47 de euro, iar media europeana este de 14 euro. Urmeaza sa se stabileasca cat vor plati romanii care apeleaza la portabilitate si cine va incasa banii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.