Statul roman mai castiga doar 5% din cei peste un miliard de barili de petrol. Contractul de privatizare a Petrom ar putea sa devina cea mai paguboasa trecere in proprietate privata a unei companii petroliere de talia celei romanesti, din moment ce OMV este protejata total pentru urmatorii zece ani.

Respectivul act, agreat de guvernul Nastase si parafat de fostul Parlament, se pare ca a fost aprobat de statul roman asa cum si-a dorit OMV. Astfel, nu putem cere o majorare a redeventelor, nu putem percepe taxe suplimentare pe productie, nu putem negocia folosirea titeiului romanesc ca parghie de stopare a cresterii cotatiilor la pompa. "Contractul de privatizare nu contine nici o clauza prin care investitorul austriac sa fie obligat sau sa i se ceara sa pastreze pe piata interna titeiul extras din campurile petroliere romanesti la un pret mai mic", spune un important personaj guvernamental. "Romania nu este o tara izolata, asa ca pretul titeiului trebuie sa se alinieze la cotatiile internationale", spun reprezentatii Petrom.

Acestia sustin ca nu se pune problema reducerii pretului la titei, dar nici nu se exporta o cantitate insemnata. Redeventa petroliera incasata de statul roman de pe perimetrele concesionate oscileaza intre 3-13,5%. Fostul ministru al economiei, Dan Ioan Popescu, artizanul acestei privatizari, ne-a declarat ca nu vede nici o problema. "Ar fi fost absurd sa le impunem lucuri contrare functionarii unei piete libere", spune Popescu. Cand vine vorba de neclaritati, el ne trimite insa la functionarii care au scris contractul de privatizare.

Pe primele sase luni, Petrom a castigat peste o suta de milioane de euro din extragerea celor peste 39 milioane barili echivalent titei romanesc. Nivelul titeiului procesat a scazut in primele sase luni cu 4%, la 3,147 milioane de tone, comparativ cu 2004. Mai mult decat atat, in ciuda faptului ca pe piata interna a majorat pretul benzinei cu peste 20% in opt luni, Petrom a exportat aproape jumatate din cantitatea de benzina si motorina, adica 1,138 milioane tone. Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei, admite ca ar putea exista astfel de probleme, dar sustine ca aceste chestiuni nu au intrat in competenta institutiei pe care o conduce.

Ministrul economiei, Codrut seres, spune ca nu mai este nimic de facut. "Am consultat avocatii asupra chestiunilor legate de obligatiile investitorului, iar raspunsul este clar: din punct de vedere juridic, acest contract este beton. Va fi aproape imposibil sa mai facem ceva", sustine Seres. Romania este singurul stat petrolier care nu a definit parghii de stopare a cresterilor interne ale litrului de benzina.

Benzina romaneasca are stramosi dubiosi

Fiul fostului pemier Nicolae Vacaroiu a detinut vreme de mai multi ani exclusivitate la distributia de dulciuri, guma de mestecat, tigari si alte consumabile in benzinariile Petrom. El incasa banii in avans, iar marfa nevanduta zacea cu lunile in rafturi. Acest exemplu a devenit deja legenda in industria petroliera, de care s-au lipit in ultimii ani tot felul de oameni de afaceri lipsiti de scupule. Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol, sustine ca piata neagra a carburantilor mai este inca de peste 10% din total, adica aproape de 300 milioane de euro anual. Acesti bani ar fi suficenti pentru ca statul roman sa intervina in favoarea cumparatorilor de carburanti. De fapt, industria petroliera romaneasca a functionat gresit inca de la spargerea, la jumatatea anilor ‘90, a fostei Companii Romane de Petrol. A

a se face ca mai toti jucatorii din piata au fost iertati de la plata a miliarde de dolari la buget. RAFO Onesti, Petromidia si chiar si Petrom nu au evoluat vreme buna dupa regulile normale ale unei piete petroliere. Un cumul de factori a contribuit la atingerea, la inceputul acestei luni, a unuia dintre cele mai mari preturi la carburanti din Europa. Furtul, evaziunea, prostul management si lipsa unei strategii ne-au ajutat sa intram in Cartea Recordurilor. "Probabil ca daca industria ar fi functionat altfel de la bun inceput, nu s-ar fi ajuns in aceasta situatie", spune Codrut Seres, ministrul economiei. Vreme de ani buni, preturile de vanzare a produselor energetice pe piata interna au fost stabilite si sustinute artificial de stat, la nivelul unor preturi de protectie sociala. Subventionarea acestor preturi a fost suportata de companiile petroliere.

"Serviciile regiilor statului s-au majorat incontinuu, din cauza pozitiilor de monopol si a costurilor interne mari, produse de intarzierea proceselor de restructurare - privatizare a acestora", spun analistii. Pentru ca pretul de achizitie al titeiului - atat din import, cat si din tara - a fost la nivelul cotatiilor internationale, iar vanzarile de produse pe piata interna s-au facut la preturi sociale, intr-o perioada foarte lunga de timp s-au acumulat datorii uriase catre bugetul de stat, in aceste datorii regasindu-se subventiile mascate acordate tuturor consumatorilor de produse energetice din Romania. Specialistii sustin insa ca, prin privatizarea Petrom, statul nu a rezolvat problema liberalizarii reale a pietei producatorilor de carburanti, "deoarece dat fiind costul mic al titeiului romanesc, Petrom are un avantaj concurential net in defavoarea tuturor celorlalti actori de pe piata".

Petrom foloseste cele circa sase milioane de tone de titei extrase (mai bine de jumatate din consumul anual) din Romania la o valoare aproximativa de 109 dolari tona. Media internationala a cotatiilor pentru tipul de titei Brent cu care este asimilat titeiul romanesc se mentine, in general, in jurul valorii de 400 de dolari tona. Daca analizam aceste doua aspecte din perspectiva impozitului pe profit, redus la 16%, observam cat de "interesanta" este astazi piata romaneasca, in primul rand pentru OMV-Petrom, si apoi pentru celelalte companii petroliere care mai reusesc sa vanda carburanti pe aceasta piata", spune analistul Toader Gaureanu.

Astazi, compania romano-austriaca extrage din Romania aproximativ 5,3 milioane tone titei de foarte buna calitate, care este convertit in rafinariile proprii in aproximativ 3,6 milioane tone de benzina si motorina. Aceste cantitati sunt distribuite pe piata interna prin cele doua retele comerciale reunite. Restul de aproximativ 1,5 milioane tone de benzina si motorina cerute de piata interna reprezinta miscari de piata pentru trei rafinarii. Desigur ca toate aceste aprecieri valorice sunt aproximative, dar exprima corect "raportul de forte".

Daca ar functiona regulile unei economii de piata libera, aceasta supraoferta ar duce la scaderea pretului la intern cel putin pana la nivelul preturilor internationale (mai jos poate merge doar OMV, care are titei mult mai ieftin!). De ce nu scad preturile? Oare exista un acord intre Petromidia si OMV, cei mai activi jucatori ai pietei interne? La aceste intrebari trebuie sa raspunda Consiliul Concurentei.

Ce spun greii petrolului

• Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol, a declarat ca nivelul accizelor la produsele petroliere in Romania este peste media inregistrata la nivel european. "Motivul ar fi ca este nevoie de mai multi bani la buget. Sunt insa solutii care ar putea impaca ambele parti. Daca s-ar egala nivelul accizelor la motorina cu cel la benzina si daca s-ar introduce accizarea la pompa, bugetul ar castiga circa 12.000-14.000 miliarde de lei pe an", a mentionat Patriciu.

• Constantin Tampiza, presedintele Lukoil Romania, sustine ca, pentru a se conforma cerintelor actuale ale UE, "o rafinarie romaneasca ar trebui sa aiba o marja a costului de productie de 150 dolari tona. Noi acum vindem cu 120-130 tona de produse petroliere finite, asa ca nu ne permitem sa investim din surse proprii". Asadar, singura solutie care mascheaza costurile mari de productie ar fi, atat pentru Lukoil, cat si pentru Petrom si Rompetrol, majorarea marjei de vanzare a carburantilor la poarta rafinariei care acum este, in medie, intre 5 si 7% pe litrul de benzina si motorina.

• Acciza suportata de consumatorul final la zece litri de motorina este de 2,59 euro. Valoarea minima a euro fata de moneda nationala nu s-a simtit la pompele de carburanti ale comerciantilor. si asta in conditiile in care, in mod normal, ar fi trebuit sa scada cu cel putin 600 de lei (6 bani RON).

"Industria petroliera romaneasca trebuie sa intre pe drumul cel drept, altfel riscam sa mai vedem derapaje greu de controlat." Codrut Seres,
ministrul economiei


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.