Potrivit unei clauze de protejare a pietei romanesti, OMV avea obligatia sa se consulte cu Ministerul Economiei de fiecare data cand ia astfel de decizii, in plina criza a petrolului • Ministrul Seres declara ca nu a stiut nimic despre scumpiri

Inainte de a scumpi de doua ori intr-o saptamana preturile la carburanti, OMV, proprietarul Petrom, trebuia sa se consulte cu Ministerul Economiei si Comertului (MEC). In contractul de privatizare al Petrom exista o clauza expresa privind protejarea pietei de petrol si gaze din Romania. Potrivit articolului 4.1.10, "pe perioada in care vanzatorul sau entitatea succesoare in drepturi a acestuia continua sa detina mai mult de 10% din capitalul social al Petrom in cazul unei crize, cauzate de insuficienta cantitatilor furnizate de surse din afara Romaniei (...), cumparatorul se va consulta cu Ministerul Economiei si Comertului, cu privire la actiunile rezonabile pe care le-ar putea lua societatea in vederea asigurarii in etape a unei aprovizionari adecvate a pietei (...)".

Cu alte cuvinte, proprietarul austriac OMV si conducerea Petrom aveau obligatia sa-l anunte pe ministrul Economiei de intentia Petrom de a majora preturile la benzina si motorina de doua ori in aceeasi saptamana. "In prezent, exista o criza a petrolului, iar cele doua scumpiri majore operate de Petrom in aceeasi saptamana sunt o masura extrema luata de societate.

In aceste conditii, directorii Petrom-OMV trebuiau sa se consulte cu reprezentantii Ministerului Economiei", sustin surse guvernamentale. Potrivit acestora, Petrom nu poate scumpi carburantii de doua ori intr-o saptamana decat cu acordul MEC, care detine un pachet de 40% din actiunile celei mai mari companii petroliere din Romania. "Nu m-a consultat nimeni de la Petrom inainte de a lua deciziile de crestere a preturilor la benzina si motorina", ne-a declarat ministrul Economiei, Codrut Seres. El se va intalni maine, inainte de sedinta Consiliului de Administratie cu proprietarul Petrom pentru a lamuri lucrurile.

Dupa ce a scumpit carburantii cu 1.600 lei/litru la un interval de doua zile, de gura presei si in urma declaratiilor sefului statului, Traian Basescu, Petrom a ieftinit benzina si motorina cu pana la 1.000 lei/litru. Pana la data de 16 septembrie, Petrom, dar si celelalte companii petroliere de pe piata romaneasca, trebuie sa transmita Consiliului Concurentei informatii complete privind structura costurilor, sistemul de aprovizionare, vanzare, situatia exporturilor etc. "Incepand cu 1 septembrie am declansat o analiza a sectorului, solicitand principalilor actori de pe piata petrolului sa transmita informatii complete privind activitatea lor. Pana la aceasta data, Consiliul Concurentei a monitorizat saptamanal evolutia preturilor practicate de companiile petroliere pentru a vedea ce se intampla in piata", ne-a declarat Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei.

Din luna ianuarie, companiile petroliere au trimis periodic la Consiliul Concurentei adrese cu informatii cu privire la motivele care au determinat cresterile de preturi la carburanti. "Pana in luna septembrie, societatile au operat cresteri de preturi ce au coincis cu majorarea accizelor la carburanti si care au fost determinate de evolutia preturilor pe piata internationala. Rapiditatea cu care s-au miscat lucrurile pe piata petroliera in ultima saptamana ne-a determinat sa deschidem o investigatie. Noi nu actionam la comanda politica", a afirmat Berinde.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.