21 Decembrie 2004 , de Cristian Matache, Daniel Oanta in Business
Cota unica de impozitare ce va fi introdusa de anul viitor inseamna o veste buna in primul rind pentru firme. Acestea vor plati impozitul pe venit si pe profit la jumatate fata de cit este in prezent. In cazul impozitului pe venit scaderea va fi de la aproximativ 30 la 16%, iar la cel pe profit de la 25 la 16%. Avantajati vor fi si salariatii care au venituri medii si mari. In aceste cazuri, impozitul unic de 16% este mai mic decit cota aplicata in prezent. Aceasta inseamna ca de anul viitor, la acelasi salariu brut, venitul net va fi mai mare. Pentru cei cu salarii mici situatia nu se va schimba. Reprezentantii Aliantei au mai anuntat ca vor cerceta modul in care se vor acorda bani de la bugetul din 2005 pentru o serie de contracte controversate.

Nici veniturile, nici cheltuielile statului nu mai pot ramine aceleasi. Motive sint nenumarate. Este vorba in primul rind de schimbarea de filosofie fiscala impusa de rezultatul electoral. Alianta va trebui sa puna in practica promisiunile din campanie, in special pe cea privind introducerea cotei unice, dar si reducerea impozitarii profitului, de la 25 la 16%. Ramine de vazut ce va face noul ministru de Finante cu programele cu tenta electorala, dar si sociala promovate de PSD, care acopera nu mai putin de 30% din cheltuielile bugetului, respectiv 13% din PIB. Aceasta pentru ca este evident ca bugetul de stat nu va putea pastra deficitul prevazut acum, de doar 1,5% din PIB. Golul de venituri presupus de relaxarea fiscala va impune o reasezare a cheltuielilor si este de presupus ca singurele sume ce vor ramine neschimbate sint cofinantarile aferente banilor care intra in Romania pentru diverse programe de la Uniunea Europeana. Este, pe de alta parte, interesant ce va decide noul guvern in privinta cheltuielilor angajate de Cabinetul Nastase pentru plata unor proiecte controversate precum EADS sau Bechtel. Cerintele FMI nu au nici ele cum sa fie neglijate.

Cota de 16%, batuta in cuie

Finantistii din Alianta, Ionut Popescu si Varujan Vosganian, vizati pentru ocuparea functiei de ministru de Finante, afirma ca bugetul nu va fi modificat, ci doar rectificat. Iar principala rectificare, care se vrea operata de la 1 ianuarie, potrivit lui Popescu, este introducerea cotei unice de 16% la impozitul pe venit. Ionut Popescu considera ca introducerea cotei unice va duce la o scadere timp de 6 luni a veniturilor bugetare, urmata apoi de o usoara crestere ca urmare a imprumuturilor ce vor fi contractate de pe piata interna. Reprezentatii Aliantei au calculat ca s-ar economisi intre 800 si 1.000 de miliarde de lei cu formularele si personalul implicat in administrarea impozitarii in momentul actual. Mai mult, reducerea impozitelor, afirma oficialii PNL-PD, duce la micsorarea incasarilor bugetare cu circa un miliard de euro.

Bogati vs. saraci

In viziunea ministrului Mihai Tanasescu, de cota unica de impozitare a venitului se vor bucura doar 300.000 de salariati din cei 4,6 milioane cit exista in prezent in Romania. „Cota unica de impozitare ajuta bogatii si loveste in saraci. Totodata, veniturile la bugetul statului se diminueaza cu circa 23.000 miliarde de lei", a spus Tanasescu. PSD a mers pe varianta reducerii cu doua trepte a nivelurilor de impozitare, de la 5 la 3. Mediul de afaceri si-a manifestat deseori nemultumirea fata de aceasta masura, afirmind ca scaderea cu pricina nu ajuta nici pe angajat, nici pe angajator. Intr-un studiu realizat de Coalitia Asociatiilor Femeilor de Afaceri se arata ca aplicarea celor trei trepte de impozitare (14%, 26% si 38%) aduce salariatilor un cistig de numai 1%.

Probleme cu deficitul

Prin masurile pe care le vizeaza, Alianta are o dificultate in a explica cresterea deficitului bugetar, adica diferenta dintre veniturile si cheltuielile la bugetul statului. In proiectia bugetara pe 2005 a PSD se prevede ca deficitul va fi de 1,5-1,6% din PIB. In schimb, relaxarea fiscala abrupta propusa de Alianta va duce, conform lui Ionut Popescu, la un deficit de 2,2-2,4% din PIB. Varujan Vosganian ne-a declarat, insa, ca acesta va fi sub 2% si ca va fi convenit cu FMI.

Scepticism de analist

Dupa publicarea platformei Aliantei, analistul Ilie Serbanescu si-a manifestat rezerva vizavi de efectele reducerii fiscalitatii asa cum au prezentat-o autorii. Dupa prezentarea platformei, economistul Ilie Serbanescu a spus ca exista riscul ca relaxarea sa nu produca intocmai efectele asteptate. „Programul da senzatia ca este o treaba serioasa. Ma intreb daca reducerea cu citeva procente a poverii fiscale pure a bugetului de stat va genera imediat iesirea economiei subterane la suprafata, in conditiile in care trebuie sa se plateasca in continuare 50% in contul contributiilor sociale", a afirmat Serbanescu.

Protectia sociala, in stand-by

Protectia sociala pare sa ramina, cel putin pentru doua-trei luni, pe coordonatele trasate de PSD. Ionut Popescu ne-a declarat ca unele dintre programele sociale nu sint rele, dind ca exemplu „Laptele si Cornul". Problema este in alta parte, crede acesta, si anume la modul cum s-au facut licitatiile. Benficiara acestui program a fost, in optica oficialului Aliantei, clientela PSD. Varujan Vosganian a spus ca formatiunea politica pe care o reprezinta nu va merge pe reducerea ajutoarelor sociale, ci doreste ca aceste ajutoare sa contribuie la integrarea sociala a celor care beneficiaza de ele.

EADS si Bechtel, la bani marunti

Reprezentantii Aliantei spun ca odata format guvernul vor analiza legalitatea acordarii contractelor EADS, Bechtel, Vinci etc. „Nici macar nu stim cum arata acele contracte", a spus Popescu. Vosganian a mers mai departe, afirmind ca unele dintre aceste contracte nu au respectat reglementarile cu privire la achizitiile publice. Legat de FNI, Ionut Popescu ne-a declarat ca Alianta se va supune hotaririlor judecatoresti. Ultima sentinta in acest sens este aceea ca despagubirile vor fi facute de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului si de SOV Invest. Ministrul Tanasescu a declarat recent ca bugetul pentru 2005 nu prevede astfel de despagubiri.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Twitter

Aboneaza-te la 9AM sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Impozit de 16% pentru toata lumea.


Ultima ora din Business pe 9AM