Realizarea pasajului de la Basarab este vehement contestata de asociatiile de locatari din zona, care fie cer locuinte in schimbul acordului pentru inceperea lucrarilor, fie - fara un argument anume - se opun proiectului.

Reprezentanti ai locatarilor in zona Titulescu s-au intalnit, vineri dupa-amiaza, cu primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, incercand sa-l convinga pe acesta sa renunte la construirea pasajului de la Basarab. Argumentele acestora au fost printre cele mai diverse, recunoscand insa, la finalul discutiei, ca nu cunosc detaliile proiectului. Totusi, locatarii sustin ca dupa realizarea pasajului zona se va transforma intr-un "ghetou", ca accesul in imobile le va fi blocat, ca nivelul de poluare in zona va creste si ca fatada blocurilor le va fi acoperita de stalpi de beton.

Proiectantii si primarul general le-au explicat celor prezenti ca distanta pasajului fata de imobilele din zona Titulescu s-a marit considerabil - la 15 metri, fata de 10, cat era initial - ca inaltimea podului nu va depasi un metru in dreptul bisericii (Sfanta Paraschiva, n.red.), iar, cel mai important, podul va fi prevazut pe margini cu panouri fonoizolante pentru reducerea zgomotului.

Noi locuinte pentru cei de la nivelurile inferioare

Reprezentantii locatarilor au vorbit despre locurile de joaca ale copiilor si de alternative de locuri de parcare dupa realizarea pasajului - inexistente in prezent. La finalul intalnirii, acestia au plusat:"Ati luat in calcul, in buget, acordarea de noi locuinte pentru cei care sunt la niveluri inferioare si nu isi vor mai putea scoate copiii afara, nu vor mai putea sa se uite pe geam, iar copiii nu isi vor mai putea face temele din cauza zgomotului?", a intrebat una din locatare. "De cateva ore va explic, pe documente, ca temerile dumneavoastra nu sunt justificate. De ce ne incrancenam atat de mult, cand v-am explicat, v-am aratat ca nu vor fi probleme din acest punct de vedere?! Haideti sa discutam despre probleme reale", a raspuns Videanu.

Primarul a acceptat, dupa doua ore de discutii, sa aiba o noua intalnire cu locatarii, dupa ce cu acestia vor consulta in detaliu noua solutie gasita de municipalitate pentru realizarea pasajului.

Primaria investeste 140 milioane de euro

Constructia pasajului Basarab - a carui durata de realizare va fi de doi-trei ani - este programata sa inceapa in primavara lui 2006. Lucrarile vor incepe concomitent din zona Nicolae Titulescu si podul Grozavesti. Pasajul va avea o lungime de 1.900 de metri, din care suprafata propriu-zisa a podului va fi de 1.600 de metri. Costurile totale ale investitiei au fost estimate la 140 milioane de euro, cu 69,5 milioane de euro mai mult in varianta Videanu decat cea a lui Basescu, datorita faptului ca acum pasajul traverseaza si raul Dambovita. Proiectul va fi finantat exclusiv din fondurile obtinute de Primaria Bucuresti din emisiunea de obligatiuni.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.