In acest an se vor da primele licente pentru furnizorii de Internet care vor oferi servicii prin tehnologia WiMAX. Primele servicii comerciale vor fi disponibile din 2006.

Romanii vor beneficia de conexiuni wireless la Internet mult mai rapide, odata cu implementarea tehnologiei WiMAX. Mai mult, oficialitatile spera ca, odata cu acest pas, conexiunile la Internet in banda larga vor fi disponibile si in localita-tile din mediul rural. In acest an se vor scoate la licitatie licentele pentru operatorii care se vor arata interesati. "Vor fi scoase la licitatie trei sau patru licente", spune Zsolt Nagy, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. Conform acestuia, sint deja operatori care au aratat interes. In acest an, probabil, se vor face teste, iar de anul urmator serviciul va putea fi lansat pe piata.

Ieftin si rapid

Conform specialistilor, principalul atu al WiMAX il constituie raportul calitate-pret. Astfel, se va putea accesa Internetul cu o viteza de pina la 75 Mbps, iar costurile vor fi destul de mici. Aceasta va depinde de echipamentele utilizatorului si ale receptorului, dar, probabil, si de abonamentul contractat de client. Raza de actiune a emitatorului este de aproximativ 30 de kilometri. "Incepind cu anul 2006, notebook-urile vor avea integrata tehnologia WiMAX, iar din 2007 aceasta va fi incorporata si in handset-uri, si in telefoane mobile", spune Irinel Burloiu, Business Devlopment Manager Intel.

Nu numai orasele vor fi vizate. "Intentionam sa-i orientam pe furnizori si spre localitatile din mediul rural", mai spune Zsolt Nagy. Concurenta va creste pe piata furnizorilor de Internet. Cei care opereaza deja vor trebui sa-si modifice structura pachetelor, in conditiile in care, spun specialistii, costurile pentru conexiunea prin noua tehnologie nu vor fi deloc mari.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.