Consiliul Concurentei – sesizat din oficiu si din Dealul Cotrocenilor.

Premierul nu doreste scaderea accizelor la benzina, de teama ca transportatorii straini ar putea da buzna la noi pentru a-si umple mai ieftin rezervoarele. Raspunzand la o intrebare a reprezentantilor presei referitoare la o posibila reducere a accizelor la combustibili, Tariceanu a spus ca "nu s-a luat in discutie o astfel de masura", adaugand ca o asemenea decizie ar avea si dezavantaje. "Dintre dezavantaje va spun foarte rapid. Tot ceea ce inseamna transport de tranzit se va alimenta in Romania pe costurile noastre, adica pe accize mai mici care n-o sa le incasam , deci pierdem", a rationat profund premierul.

El a exprimat preocuparea guvernului cu privire la "perturbarile" produse in economie de scumpirea petrolului pe plan mondial, spunand ca bugetul pe anul 2006 va trebui sa fie constituit pe un "pret realist" al petrolului. In acest an, bugetul a tinut cont de un pret al barilului de petrol de 25-30 dolari, iar acum s-a ajuns la 70 dolari/baril, a mai aratat Tariceanu. El a mai spus ca trebuie tinut cont ca suntem pe o piata libera, concurentiala, in care posibilitatile de interventie sunt reduse. "Nivelul accizelor la carburanti este un nivel convenit cu Uniunea Europeana", a mai motivat premierul.

Dupa ce presa i-a atras atentia ca romanii cumpara benzina la preturi mai mari decat cele din UE, primul ministru a afirmat ca "nu sunt mai mari (preturile la benzina - n.n.) decat in tarile europene, nu va imaginati acest lucru. Inclusiv puterea de cumparare nu permite ca aceste preturi sa fie mai mari decat in tarile europene", a conchis Tariceanu.

Consiliul Concurentei - sesizat din oficiu si din Dealul Cotrocenilor

In ceasul al 12-lea, Consiliul Concurentei a decis sa declanseze o investigatie pe piata produselor petroliere. Potrivit unui comunicat, "investigatia este declansata din oficiu, ca urmare a evolutiei comportamentului procesatorilor si distribuitorilor pe piata de retail a carburantilor". Declansarea investigatiei "din oficiu" a venit, in mod surprinzator, aproape simultan cu un comunicat in care presedintele Basescu anunta ca a cerut Consiliului Concurentei sa verifice distribuitorii de carburanti. Demersul presedintelui Basescu este motivat prin ingrijorarea fata de "majorarea repetata a pretului la combustibil care a avut loc in aceste zile".

Solicitata sa explice daca investigatia Consiliului Concurentei a fost demarata ca urmare a cererii presedintelui Basescu, purtatorul de cuvant al institutiei, Simona Barbu, ne-a declarat: "Eu nu am vazut solicitarea care sta la baza investigatiei, dar pozitia noastra oficiala este ca e vorba de o autosesizare". Ea sustine ca inca din ianuarie piata petrolului a fost tinuta sub observatie de Consiliul Concurentei din punct de vedere al politicilor concurentiale, actuala investigatie fiind rezultatul observatiilor din acest an. Cu o astfel de explicatie, apare si mai ciudata intarzierea cu care a fost declansata investigatia Consiliului Concurentei, avand in vedere ca numai in ultimele trei luni pretul benzinei a crescut cu aproximativ 20%, prin scumpiri aproape saptamanale.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.