Dupa caderea PSD, afacerile lui Ovidiu Tender au inceput sa scartaie chiar si in fieful sau din Timis. Controversatul personaj deruleaza in aceasta zona afaceri in domeniul imobiliar, constructii, agricultura etc.

Primele probleme le-a avut in agricultura, fiind nevoit sa falimenteze un IAS cumparat la Gearmata, localitate din vecinatatea Timisoarei. Activele societatii falimentate fusesera achizitionate de la stat de o firma detinuta de oamenii de afaceri Ion Raducanu si Dan Popa.

Primul, prefect pana la inceputul acestui an, este vicepresedinte al PSD Timis. Al doilea este vicepresedinte al PD Timis, fiind una dintre cele mai influente persoane din partid.

Tender mai detine un fost IAS si la Sanandrei, o alta comuna de langa Timisoara. Si aceasta societate este in pragul falimentului, ne-au declarat surse din zona agricola. In acest sector, Tender mai detine societatea Agrosem, specializata in preluarea si tratarea semintelor.

Fantoma hotelului de 5 stele

O alta afacere care a ajuns pe butuci se refera la construirea unui hotel de cinci stele pe terenul din spatele Hotelului International, fosta casa de protocol a lui Ceausescu. Hotelul in cauza a apartinut Consiliului Judetean Timis. In perioada in care era condus de PSD-istul Dan Ioan Sipos, Consiliul Judetean s-a asociat cu Tender in vederea ridicarii hotelului de cinci stele. Potrivit contractului de asociere, Tender s-a obligat sa-l construiasca in trei ani. Mai sunt sase luni pana la expirarea termenului si nu a fost sapata nici fundatia.

Mai mult, de cand a ajuns pe mana lui Tender, pierderile societatii s-au dublat. Si asta in conditiile in care un alt motiv al asocierii a fost tocmai rentabilizarea hotelului.

Viata de bugetar: generos cu Tender, angajat la Tender

Dupa debarcarea de la sefia consiliului judetean, Sipos a fost angajat la o firma a lui Tender. Desprinsa din Agentia Nationala a Drumurilor, Societatea de Intretinere si Reparatii Drumuri (SIRD) a fost cumparata de Tender. In urma cu doi ani, SIRD a achizitionat aproape gratis Intreprinderea de Constructii Siderurgice Hunedoara (ICSH), profitabila mai ales prin terenurile pe care le detine.

In pofida acestei lovituri, si la SIRD si mai ales la ICSH afacerea scartaie rau de tot. In urma cu aproximativ trei ani, Grupul Tender anunta cu mare tam-tam ridicarea a doua zgarie-nori in Timisoara, primele din tara, inconjurate de un mare cartier rezidential.

Cladirile ar urma sa fie amplasate pe un teren ultracentral, pe care Tender a pus mana in urma achizitionarii la un pret de nimic a societatii ILSA. Nici despre acest proiect nu se mai stie nimic, ca si in cazul hotelului de cinci stele.

Nu in ultimul rand, in 2001, dupa venirea PSD la putere, prefectul de la acea vreme, Horia Ciocarlie, prezenta un grandios proiect de relansare a Combinatului Solventul, prin interventia lui Tender, care primise o parte din activele societatii. Si de acest proiect s-a ales praful.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.