In doar doua zile, tarifele s-au majorat cu 1.600 de lei

In numai doua zile, austriecii de la OMV au scumpit litrul de benzina la statiile Petrom cu 1.600 de lei. Dupa ce luni a operat o majorare de pret cu 700 de lei, de azi intra in vigoare o noua scumpire, de data aceasta cu 900 de lei. Si asta in timp ce, ieri, pretul barilului de petrol pe piata londoneza a scazut cu doi dolari. De azi, un litru de benzina Eco Premium se vinde cu 37.200 de lei (1,063 euro), iar un litru de benzina fara plumb, cu 36.900 de lei (1,025 euro).

Ritmul majorarilor de pret arata ca actionarul majoritar al Petrom pare destul de nerabdator sa-si recupereze banii pe care i-a platit pentru a prelua compania romaneasca si sa compenseze scaderea vanzarilor din alte tari. In doar trei saptamani, la pompele Petrom, benzina s-a scumpit cu 3.000 de lei pe litru.

Rau in Occident, bine in Romania

Intr-un interviu publicat luni de cotidianul austriac "Die Presse", vicepresedintele OMV Austria, Gerhard Roiss, declara ca in timp ce in Austria, Germania si Italia compania a inregistrat o scadere a vanzarilor cu pana la 3%, pierderile au fost recuperate din partea de est a Europei.

Reamintim ca odata cu preluarea companiei petroliere din Romania, Petrom, OMV a preluat si exploatarea zacamintelor autohtone de petrol. Pentru aceasta activitate plateste statului un pret (redenta) aproape simbolic, ce nu poate fi modificat pana in 2014, in timp ce romanii scot, la cateva zile, tot mai multi bani din buzunar pentru a face plinul la masini. Anual, in Romania se extrag circa 5,5 milioane tone de titei, cantitate prelucrata in rafinariile Petrom. Valorificarea produselor obtinute din petrolul romanesc la cotatia internationala a adus Petrom, in primele sase luni ale anului, un profit de sase ori mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Profit spectaculos pentru OMV

Profitul obtinut in Romania a atarnat greu si in rezultatele financiare ale grupului austriac.
In prima jumatate a anului, cifra de afaceri a OMV Austria a depasit rezultatele financiare inregistrate in intreg anul trecut: in sase luni incasarile au ajuns la 937 de milioane de euro, cu 11 milioane de euro in plus fata de 2004. Presedintele OMV Wolfgang Ruttenstorfer a recunoscut ca acest lucru se datoreaza si contributiei pe care a avut-o achizitionarea Petrom, care le-a adus in sase luni 239 de milioane de euro.

Evolutia preturilor Petrom 17 august-7 septembrie

(benzina Eco Premium)
Data scumpire pret/litru
17 august 800 35.000
26 august 600 35.600
5 septembrie 700 36.300
7 septembrie 900 37.200


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.