Pagubele fizice si psihologice provocate de Uraganul Katrina sunt posibil sa reverbereze asupra economiei mondiale prin diminuarea cresterii economice pana in 2006, au estimat, luni, mai multi economisti, citati de AP.

Explozia preturilor

O explozie a preturilor, si asa ridicate, la energie in SUA si intreaga lume se afla in fruntea listei riscurilor, in special daca se tine cont ca este putin probabil ca pretul titeiului sa revina la nivelul inregistrat la inceputul lui 2004 cand erau cu 50 de procente mai mici decat in prezent, considera directorul Fondului Monetar International, Rodrigo Rato.

Uraganul Katrina a provocat inchiderea majoritatii instalatiilor petroliere americane din Golful Mexic, regiune care asigura un sfert din productia petroliera a SUA, cel mai mare consumator mondial de petrol. Desi impactul fizic al uraganului a fost resimtit in principal in SUA, acesta a provocat deasemenea o crestere a pretului petrolului la nivel global afectand atat persoane fizice cat si companii aeriene din Europa sau Asia.

Mai mult, in urma Uraganului Katrina, economistii estimeaza ca in trimestrul al patrulea al acestui an cresterea economica a SUA va fi redusa de la 3,5 procente la 2,5 procente. Acelasi nivel este preconizat si pentru cresterea Produsului Intern Brut al SUA in anul urmator.

Pagube estimate la aproape 100 de miliarde de dolari

Potrivit unui studiu realizat de firma de consultanta americana Risk Management Solutions, Katrina a provocat pierderea a aproximativ 500.000 de locuri de munca in zona New Orleans si Golfului Mexic, iar nota de plata a pagubelor ar urma sa se ridice la 100 de miliarde de dolari, dintre care companiile de asigurari ar urma sa acopere doar un sfert.

La randul sau, Michael P. Niemira, economistul sef al organizatiei International Council of Shopping Centers considera ca dupa Katrina sectorul american de retail se va confrunta cu cel mai dur sezon de Craciun de dupa atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.

Valoarea exacta a pagubelor - peste cateva saptamani

Autoritatile de la Washington au promis mai multe miliarde de dolari pentru finantarea lucrarilor de reconstructie, insa vor trece cateva luni pana cand banii vor ajunge sa acopere lucrarile de refacere a infrastructurilor de baza.

Mai mult valoarea exacta a pagubelor produse instalatiilor petroliere din Golful Mexic nu este inca cunoscuta, estimandu-se ca va dura citeva saptamani pana cand productia va reveni la normal. Aceiasi situatie se inregistreaza si in cazul infrastructurilor de rafinare a petrolului.


Despre autor:

Banii Nostri

Sursa: Banii Nostri


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.